Dieta vegetariana
Am fost invitat sa vorbim despre dieta vegetariana, pe sanatateatv.ro.
Iata intreabarile si raspunsurile, pe scurt:
1.Ce inseamna o alimentatie vegetariana?
In principiu insamna consumul exclusiv al alimentelor de origine vegetala. Exista insa variatii ale dietei in functie de preferintele individuale, unii decid sa consume oua si produse lactate, altii folosesc dieta vegetariana sub forma postului alimentar(pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp).
2. Alimentatia vegetariana presupune si eliminarea produselor lactate?
In principiu da. In SUA s-a facut diferentierea intre vegetarieni(de fapt lacto-ovo-vegetarieni) si vegani, care consuma exclusiv produse vegetale. Exista si curente in nutritie care propun eliminarea produselor lactate, deoarece au fost introduse in alimentatia omului de o perioada scurta de timp si au fost legate, la randul lor, de aparitia unor probleme de sanatate pe termen lung.
3. Care sunt beneficiile alimentatiei vegetariene? Care sunt dezavantajele?
O parte din cei care aleg dieta o fac din considerente medicale. Se considera ca produsele animale contin mai multe toxine si sunt factori in declansarea unor boli cum ar fi cancerul. De asemenea, o dieta vegetariana permite consumul alimentelor in stare cruda, ceea ce este benefic pentru sanatate. Avantajele sunt un aport crescut de vitamine si minerale, antioxidanti, fitonutrienti, fibre alimentare.
Dezavantajele sunt carentele care pot aparea pe termen lung(vitamina B12, vitamina D, vitamina A) si excesul de carbohidrati(cereale, fainoase, cartofi, zahar).
Exista si considerente de ordin filosofic sau religios, cum ar fi suferinta animalelor ucise pentru a ne servi drept hrana, incalzirea globala sau pur si simplu preferinta pentru anumite alimente.
4. Vegetarienii au un risc mai scazut de a dezvolta anumite afectiuni cronice?
Parerile sunt impartite si studiile neconcludente. Dupa anumite studii da. Insa exista si studii care infirma aceste avantaje ale dietei vegetariene in sine.
Pe de alta parte, conteaza mult calitatea alimentelor, indiferent de dieta pe care o tii.
Boli care pana mai ieri erau puse pe seama consumului de carne sau produse animale sunt astazi prevenite prin eliminarea aditivilor alimentari, a margarinei, zaharului, procesarii excesive a alimentelor. Daca mananci alimente curate din punct de vedere al chimicalelor si le pregatesti intr-un mod sanatos, atunci esti ferit de riscuri, indiferent de tipul de dieta.
Alimentatia e doar un factor in bolile cronice, mai putem mentiona insa modul de viata, consumul de medicamente si droguri cum ar fi tutunul si cafeaua, nivelul de efort fizic si stress.
5. Ce trebuie sa contina o dieta vegetariana pentru a fi echilibrata nutritiv si sanatoasa?
Principala problema a vegetarianului din Romania este consumul proteinelor de calitate si al grasimilor sanatoase. Multi confunda o dieta vegetariana variata cu o dieta bazata pe cereale. Cerealele sunt si ele puse la zid in ultimii ani de studii mai noi decat cele pe care ni le arunca in ochi sustinatorii fanatici ai vegetarianismului.
6. Cum ar trebui sa arate meniul zilnic al unei persoane vegetariene? (anumite recomandari de meniuri, variate).
Meniul zilnic se face in general in functie de preferinte, timp disponibil pentru cumpararea, prepararea, pastrarea, transportul si consumul alimentelor. Mai ales intr-o dieta vegetariana diversitatea este cheia: nuci, seminte(in special germinate), alune(crude), leguminoase(mazare, linte, naut), radacinoase, siuperci, salata, spanac, masline, avocado, cocos, fructe dulci(incluzand aici rosii, vinete, pepene, dovleac). Fainoasele, orezul, cartofii ar trebui lasate la urma, in special de persoanele cu activitate fizica redusa.
7. Exista combinatii care ar trebui evitate in timpul unei mese?
Exista alimente si combinatii care ar trebui evitate in general: fainoasele, soia, grasimile hidrogenate(margarina), aditivii alimentari, prajelile, produsele procesate(dulciuri, bauturi racoritoare). Cheia este ca pe parcursul unei zile sa ai o diversitate cat mai mare de alimente, acoperind astfel necesitatile organismului si minimizand riscul unor carente de aminoacizi esentiali sau conditionat-esentiali, vitamine, minerale.
8. De unde îsi pot asigura persoanele vegetariene aportul de proteiene?
Sursele de proteine sunt nucile, alunele, semintele, fasolea, mazarea, lintea, ciupercile, unele cereale.
Important este si aportul de grasimi sanatoase, gasit in semintele de in, masline, cocos, avocado si nuci. Uleiurile sunt de cele mai multe ori contrafacuta, oxidate, daunatoare.
9. Sunt recomandate suplimentele nutritive, pentru a compensa anumite carente nutritionale?
Majoritatea oamenilor au carente nutritionale, indiferent de ce dieta tin. Industrializarea productiei alimentelor si metodele de conservare si preparare ne aduc practic in farfurie alimente “moarte”, saracite in micronutrienti. Insa un supliment nutritiv se recomanda in stricta legatura cu dieta individuala. In general, sunt utile vitaminele si mineralele, antioxidantii, grasimile(omega 3, CLA) si altele care nu pot fi gasite decat in alimente de origine animala.
10. Cui este recomandati alimentatia vegetariana? Exista contraindicatii pentru copii, femeile gravide?
Medicul poate recomanda dieta vegetariana in functie de eventualele boli de care sufera o persoana, dar, in general, este alegerea fiecaruia sa tina o dieta sau alta. Parerea generala este ca o dieta vegetariana este prea restrictiva in raport cu nevoile unui copil in crestere sau ale unei femei insarcinate sau care alapteaza.
11. Ce parere aveti despre consumul produselor pe baza de soia?
Din pacate nu putem consuma produse din soia preparate dupa metodele traditionale asiatice. De aceea eu aleg sa elimin din dieta produsele din soia industrializate, care au invadat piata in ultimii ani. Proteina de soia este de proasta calitate si vine insotita de o serie de toxine din bobul de soia si reziduuri chimice din procesul de productie. De asemenea, proteina de soia poate fi ascunsa in foarte multe alimente, de la paine la mezeluri si de la sosuri gata preparate la dulciuri si batoane pentru slabit.
12. Potrivit rezultatelor unor studii recente, alimentele pe baza de soia afecteaza fertilitatea masculina. Ce parere aveti despre concluziile acestui studiu?
Din cunostintele si experienta mea consider ca studiile redau o situatie reala si militez pentru reducerea consumului de produse din soia. Exista specialisti care au denumit soia “pastila anticonceptionala vegetala”. Trebuie mentionat ca potenta si fertilitatea sunt concepte diferite de natalitate, lucru demonstrat de cateva tari din Asia.
13. In concluzie, ce recomandari puteti da persoanelor care au ales un regim vegetarian si celor care vor sa devina vegetarieni?
Le recomand sa se documenteze cat mai bine si din surse diverse. Apoi sa cantareasca bine posibilitatea de a tine o dieta vegetariana sanatoasa, fara dulciuri, margarina, soia, fainoase.
In final cheia este sa experiementezi si sa alegi ce consideri ca este cel mai bine pentru tine.

intr-un cuvant: impecabil
daca nici aici nu-i informatia organizata, logica, documentata, chiar nu stiu ce sa mai zic
pana la urma problema-i efectiv de bun-simt
bun-simt elementar
stima si felicitari
Multumesc mult pentru aprecieri, sper ca va fi de folos celor care tin o dieta vegetariana sau se hotarasc pe viitor.
PS: l-am scris in 15 min 🙂
da` cu acidul folic ce-ai avut?
Intr-un regim cu aport crescut de vegetale nepreparate (cum ziceai la avantaje), exista aport de acid folic.
Garaba, aveam si alt articol in cap, multumesc pentru atentionare, am corectat.
la 6 nu stiam ca vanata e dulce…
nu inteleg la 7 care sunt combinatiile de evitat
in rest good job 🙂
Foarte interesant! Raspunsuri utile, intrebari bune. As spune o combinatie aproape completa. As vrea insa sa vad si emisiunea cu tine. Sau cand apare pe site?
Vanata e tot un fruct, mie mi se pare dulce. Cat despre “combinatii”… trebuie sa mai lasam loc si de alte discutii, nu?
Am mai invatat niste lucruri noi.Pe zi ce trece tot invat cate ceva mai ales de pe blogul si forumul lui Cristi.
Si migdalele fac parte din categoria grasimilor bune, despre care se spune ca scad si nivelul colesterolului? Am vazut ca ai scris ceva la 8. Si cam cat ar trebui sa consumam, fiind cunoscut faptul ca au un aport caloric ridicat?
Mie personal, de exemplu, imi este dificil sa ma limitez la cantitati reduse, in general. Sunt gurmanda si pofticioasa, desi momentan am doar 50kg. Poate imi dai o idee pentru cotrolarea apetitului, desi nu ma aflu la subiectul potrivit si am inceput sa divaghez..:)
Uite vezi… daca te grabesti… ia-o usor daca vrei sa te documentezi: https://www.cristianmargarit.ro/2008/06/dieta/nuci-seminte-alune-crude
sunt lacto-vegetariana ptr ca sunt alergica la oua…deci nu am decat sa le evit! rar folosesc soia (si doar de afara) ptr ca stim cu totii ce probleme sunt in Ro cu tratarea produselor din Soia.
Tot ce inseamna “nuts” (alune, migdale, fistic, etc), tot ce inseamna cereale integrale, tot ce inseamna fasole …toate au si proteina vegetala si sunt foarte bune ptr organism
Iau o vitamina ptr a compensa carentele de B-uri.