Înghețată
I scream, you scream, we scream for ICE CREAM?
Înghețata mult dorită de unii vara sau chiar și iarna. Ne-am delectat și noi aici (poza de mai sus) cu niste dondurma, înghetată turcească, din lapte de capră și salep.
Ce conține înghețata?
Este un aliment rece (în general în zona de zero grade), un amestec de lapte (sau smântână dulce și alte componente lactate), zahăr (sau indulcitori), ou (lecitină din galbenus poate emulsiona grăsimile), fructe, nuci/semințe, gelifianți, arome, coloranți etc. Chiar și atunci când cumpărăm înghețata “proaspată”, e bine să căutăm lista de ingrediente. Vânzătorii sunt obligați prin lege să o afișeze.
Răcorește?
Doar pe moment, pentru că, mai ales atunci când este deja cald, orice aliment rece va induce termogeneza, producerea de căldură. Deci după câteva secunde în care senzația răcoritoare este predominantă urmează caldura și transpirația.
Îngrașă?
Înghețata are un conținut caloric mare (în funcție de ingrediente) care nu poate fi compensat de faptul că este rece. Chiar dacă vom pierde căldură atunci când corpul o aduce aproape de 37 de grade. Mare parte din această căldură era oricum căldura reziduală a metabolismului. Deci se producea oricum. Pe lângă caloriile propriu-zise, componentele din înghețată (în special zahărul, dar și lactoza) vor transmite creierului și un semnal de a depune grăsimi. Interesantă este o functie a glucomananului, ingredient care se găsește în înghețata turcească (dondurma) și care ajută la menținerea greutății, încetinind asimilarea zahărului și oferind o senzație de sațietate crescută.
Ce alternative avem?
În primul rând trebuie să mâncăm o înghețată de calitate, cu ingrediente naturale. Chiar dacă are calorii, măcar sunt “curate” și chiar dacă sunt depuse vor putea fi arse mai târziu fără riscuri mari, generate de chimicalele folosite ca aditivi. Diversele varietăți zonale (italiană, de exemplu) pot avea mai puține calorii (mai puțină grăsime, mai puțin zahăr adăugat peste de cel din fructe).
Dacă o facem acasă, xilitolul este un îndulcitor natural (se găsește și în fructe). Deși are o putere de îndulcire mai mică decât zahărul, este sănătos. Ajută la sănătatea cavității bucale (prevenirea cariilor) și chiar în prevenția infecțiilor ORL (otitelor). Spre deosebire de alți polioli (sorbitol, maltitol), xilitolul nu dă probleme digestive (balonări etc.).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11163479
Iată o rețetă de înghețată de dietă (click pentru detalii).
Sau o înghețată cu afine (click pentru detalii).
Putem apoi să mergem spre a pune în blender diverse amestecuri congelate de iaurt, lapte vegetal (chiar dacă nu e “lapte”), fructe/sucuri de fructe, ouă, miere/îndulcitori (xilitol), izolate proteice (în special proteină din zer), cacao, cocos, curmale, avocado, nuci/semințe (chia, în special). Dacă folosim un iaurt, e de preferat unul cremos (eventual și cu un continut crescut de proteine, tip “grecesc”).
Proteina din zer este usor asimilabilă, ajută imunitatea, refacerea musculară și este ideală după antrenament.
Chiar spirulina, clorela, maca, lecitina și alte ingrediente “pour les connaisseurs”. Unii le-ar spune smoothie-uri, dar atunci pierdem iluzia că mâncăm înghețată.
Ce mai găsim pe piață?
În magazine găsim însă o gamă uriașă de produse reci, aparent asemănătoare cu înghețata, dar cu ingrediente foarte diverse, de la simpla apă cu zahăr (plus arome și coloranți) până la variante de înghețată cu îndulcitori artificiali, vândute din dozatoare, fără a prezenta clienților lista completă de ingrediente (care poate conține și alți aditivi toxici), expunând copiii la riscuri grave pentru sănătate.
Deci mare atenție, înainte să cumpărați și să mâncați o înghețată, căutați informații despre acel produs și alegeți calitatea, chiar dacă e mai scumpă.
Comentarii
Înghețată — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>