Dieta, excesul de proteine si guta
Pe vremuri era boala boierilor care consumau prea multa carne(vanat, evident), nu se hidratau(beau vin in loc de apa) si faceau prea putin efort fizic. Guta este astazi o boala care poate afecta pe oricine chiar daca victimele predilecte sunt barbatii tineri.
Caracteristica principala sunt durerile insuportabile.
Excesul de acid uric precipita sub forma unor cristale care se depun in special in articulatii.
Putini oameni stiu ca ciocolata si pudra de cacao sunt bogate in substante care se transforma in acid uric si pot declansa o criza.
Deci, pe o dieta de slabire de tip ketogenic sau low-carb, consumul de ciocolata(mai ales neagra) este periculos pentru ca adauga acid uric acolo unde nu este nevoie de el.
In special pe o dieta low-carb trebuie tinut sub control consumul de proteine de origine animala. Iata de ce exista o mare diferenta intre o dieta low-carb sau ketogenica si ceea ce unii inteleg sub forma de “dieta bazata pe proteine”.
La fel de important in prevenirea gutei este mentinerea alcalinitatii normale, fara a lasa alimentele generatoare de acizi sa iti distruga sanatatea.
Foarte interesant, am bagat la cap.
Deci?
O cantitate de 150-200 gr de carne/zi si 600gr branzeturi e in regula?
In general, sunt considerate daunatoare proteinele celulare(carne, organe) si mai putin din lactate. Dar 600g de branzeturi mi se pare enorm, as zice mai degraba tot 100-150g.
La carne ar trebui sa includem si peste, desi de multe ori sunt luate separat.