Pudre concentrate naturale pentru smoothie-uri si shake-uri
Am adus la www.suplimente.ro si cateva produse interesante, pudre concentrate din diverse plante sau alge, vitamine sau aminoacizi pentru a putea fi incluse usor in smoothie-uri si shake-uri.
Glucomananul are deja un “claim” aprobat de EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor), pentru reducerea greutatii corporale (slabire). Este o fibra vegetala care actioneaza ca un gelifiant, incetinind asimilarea celorlalti nutrienti. Poate fi folosit in retete de “inghetata naturala” (in mod traditional salepul din inghetata turceasca are drept componenta principala glucomanan), budinci vegane etc.
Spirulina si clorela sunt binecunoscutele alge folosite ca surse de proteine, de fitonutrienti, antioxidanti si pentru curele de detoxifiere. Aceste pudre sunt organice si de o calitate garantata de cei peste 45 de ani de existenta ai firmei care le produce. Alaturi de sucul de orz verde sunt binevenite in diversele sucuri verzi sau chiar in preparate mai dense, shake-uri si biscuiti cruzi.
Pudra de maca, organica si concentrat 6:1 (deci nu este un simplu material vegetal sub forma de pudra ci un concentrat, de 6 ori mai puternic decat pudra de maca obisnuita), poate fi folosita ca energizant inainte de antrenament sau pentru stimularea refacerii, dupa antrenament. Bineinteles ca utilizarea cea mai frecventa ramane cresterea potentei si apetitului sexual.
Vitamina C tamponata, cu bioflavonoizi, macese si acerola este varianta pudra (cu asimilare rapida) a unuia dintre cele mai bine vandute suplimente de la Now Foods, vitamina C la 1000mg, tamponata, cu eliberare lenta.
Are un pret mai bun pe gramul de vitamina C si poate fi folosita amestecata in diverse tipuri de sucuri si shake-uri.
Alaturarea pudrei de Acai Berry (fructe cu efect antioxidant puternic) potenteaza efectele vitaminei C. Pudra de Acai organica este obtinuta prin liofilizare (uscare prin inghetare- freeze-dry), deci pastreaza foarte bine proprietatile fructului.
Riboza este un element important in refacerea ADN-ului si productia de energie. Este folosit ca supliment in afectiuni ce merg de la oboseala cronica la probleme cardiace si autoimune. Are efect hipogliceminant, deci trebuie consultat medicul de catre diabeticii sub tratament.
Toate acestea sunt suplimente nutritive si completeaza dieta, nu o inlocuiesc. Ele se folosesc individualizat, dupa o consultare a medicului sau dupa o informare prealabila.
Salut Cristi,
vreu sa iti cer un sfat si in acelasi timp cred ca va fi o provocare pentru tine . Acum 8 luni aveam in jur de 85 de kg la 1.90m destul de definit, mergeam la sala de 3-4 ori pe saptamana, pana cand in urma unor analize de rutina am fost depistat cu virusul hepatitei B. Virusul este in stare latenta si nu necesita nici un tratament .Dar datorita regimului slab proteic am slabit in jur de 10kg , am inceput sa reiau antrenamentele la sala dar cu o intensitate mai mica (nu am voie sa fac prea mult efort).
Intrebare care mi-o ridic este: ce as putea manca pentru a creste in greutate, dar in acelasi timp sa imi protejez ficatul ?
Momentan alimentatia de baza imi este compusa din foarte multe legume fierte, orez brun fiert, cartofi copti, iaurt, fulgi de ovaz, multe citrice in special grefuit , putina carne de pui si supe -un regim sanatos dar am scazut prea mult in greutate. Ce as putea face pt a reveni la kg mele dar inacelasi timp sa nu fac exces de proteine si carbohidrati care mi-ar obosi ficatul ?
Medicul care te trateaza ar trebui sa-ti adapteze regimul (cantitati mai mari de proteine) pana la nivelul la care esti inca in siguranta.
Din cate inteleg regimul este mai degraba preventiv si personal nu cred ca un aport de proteine la 1.5-2g/kilocorp ti-ar face probleme daca sunt din surse sanatoase si in rest iei si o suplimentatie care sa ajute ficatul (silimarina imi vine in minte acum).
Grasimile sanatoase sunt si ele importante, a trecut vremea cand toate grasimile erau bagate in aceeasi oala si orice regim le excludea in bloc.
Din pacate nici la facultatea de medicina si nici la colegiile de nutritie nu au primit asemenea informatii, deci va fi ceva mai greu sa gasesti unul care, in pofida drumului gresit pe care a fost pus, sa se fi documentat pe cont propriu si sa stie despre ce e vorba.
Cauta-l pe Adrian Cureniuc.
Multumesc mult pentru raspuns