Legume/fructe congelate vs. “proaspete”
Legumele proaspete dau impresia ca ar contine vitamine, minerale… dar in acelasi timp contin si o serie de substante chimice foarte toxice menite sa conserve aceste alimente pe toata perioada transportului si depozitarii. De asemenea, culoarea se pare ca este vopsea de multe ori, ca in cazul celebrelor “lime” de care am mai vorbit pe forum.
Ipoteza mea este ca cele congelate sunt mai “sarace” in chimicale, pentru ca nu este nevoie de ele ca in cazul celor “proaspete”. Congelarea permite si pastrarea vitaminelor si fitonutrientilor mult mai bine decat in alimentele in stare proaspata(prin procese naturale, chiar si un mar care sta pe masa isi pierde calitatile).
Aveti informatii in acest domeniu?
Avantajul e dat de faptul ca fiind congelate dupa recoltare se pot transporta mai bine pana la consumator dar nu stiu daca toti nutrientii se pastreaza.
Vitamina C, tiamina si acidul folic nu se inteleg prea bine cu gatitul.
Am niste dubii in legatura cu studiul asta dar:
http://www.nutritionaustralia.org/News_in_Nutrition/Published_Papers/FrozenVege.pdf
Chimicalele nu stiu cat de bine supravietuiesc la temperaturi asa scazute dar exista bacteria “map” care supravietuieste indiferent de temperatura.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mycobacterium_avium_subspecies_paratuberculosis
Daca intentioneaza sa le congeleze, poate le lasa sa se coaca in pom, nu pe vapor….
M-am intrebat si eu de multe ori…sa iau legume proaspete sau congelate?
Si raspunsul ( meu): daca gasesc congelate iau congelate, daca nu iau proaspete (dovlecel, vinete) . Rosiile le iau bio. Ardei cumpar din aia mici si rahitici, nu din aia mari si grasi…
eu le prefer pe cele proaspete, in sezon
Dupa cum stim, proaspete si “in sezon” sunt o raritate… rara.
Cele mai multe sunt oricum importate si stau cateva saptamani prin depozite/magazin.
Se mai pierd din nutrienti chiar daca produsele sunt congelate.In plus daca alimentele vin din tari “industrializate” ma gandesc cu groaza la modul intensiv cum au fost crescute si ce contin .
Nu ma dau in vant nici dupa cele “proaspete”daca nu au nume indigene.
Mere,pere,prune,ceapa,varza si mai putine”lime”.
Problemele respective pot aparea si cu legumele si fructele din piata, pana la urma nu stim nici alea cu ce au fost stropite sau ce le`a fost pus la radacina.
Binenteles,dar in Romania de nevoie si saracie inca n-a reusit sa ajunga tarile vestile la modul intensiv de a face agricultura.
Pentru moment e dracul cel mai alb.