Lactatele
Dieta fitness- lactatele
Articol aparut in Good Food, noiembrie 2008.
Laptelele a fost introdus in alimentatia omului de cel mult 10.000 de ani, iar pe scara larga de si mai putin timp (aparitia omului este estimata intre 200.000 si 5.000.000 de ani). Pasteurizarea laptelui reduce cantitatile de germeni patogeni din lapte dar omoara in acelasi timp enzimele, vitaminele si alti factori bioactivi din lapte.
In mod traditional a fost folosit in special prelucrat, sub forma de iaurt( si diverse variante de fermentare: kefir, sana, labneh), branzeturi(cu cheag natural) sau urda(obtinuta din zer). Urda(zerul) contine proteine mai usor de digerat si cu valoare biologica mai buna decat cele din branza.
Iaurtul este considerat un aliment probiotic(sustine flora intestinala benefica) si este, in general, bine tolerat, aducand numeroase beneficii. Este important ca iaurtul sa aiba fermenti activi si un continut cat mai mic(de preferinta nul) de elemente straine(zahar, fructe, amidon, gelatina, conservanti, arome etc.).
Laptele si produsele lactate sunt in ultimii ani surse importante de proteine, grasimi, calciu in dieta noastra. Totusi, din cauza industrializarii si metodelor moderne de crestere a plantelor si animalelor in produsele finite putem gasi diverse toxine, metale grele, antibiotice, hormoni al caror efect asupra sanatatii se poate arata daunator in timp. De asemenea, industira laptelui are un impact negativ asupra mediului.
Proteinele din lapte
Laptele de vaca are un profil al proteinelor diferit de laptele uman. Acest lucru face ca pentru o mare parte din populatia globului sa fie mai potrivite produse cum ar fi iaurtul si urda(obtinuta din zer) si mai putin branza. Aportul de proteine animale(fie ele din carne, peste, lactate sau oua) trebuie echilibrat de un aport de proteine vegetale(mazare, fasole, linte, naut, nuci, alune, seminte). Totusi, laptele de soia este foarte diferit din punct de vedere nutritional de laptele de bovine sau ovine si deci nu pot fi substituite.
Zaharul din lapte
Lactoza, zaharul din lapte, este foarte asemanatoare cu zaharul “de masa”. Diferenta este ca lactoza are nevoie de o enzima diferita pentru a fi digerata(lactaza), enzima care ne lipseste multora dupa ce se incheie perioada de alaptare sau crestere. Efectele sunt balonari, indigestii, crampe, diaree. Produsele fermentate(iaurt, branzeturi maturate) elimina partial aceasta problema, deci sunt mai indicate decat produsele “dulci” sau “proaspete”.
Grasimea din lapte
Smantana, branzeturile grase si untul contin cantitati mari de grasime din lapte si au un continut caloric ridicat. Consumul lor trebuie urmarit atent pentru a evita ingrasarea. Totusi, este de preferat unul atat pentru prepararea alimentelor cat si pentru prajit(mai ales cand se foloseste o cantitate mica de grasime), el fiind rezistent la temperaturi mai mari decat uleiurile obisnuite.
Calciul
In alimentatia omului raportul ideal de calciu/magneziu este de 3:1(1:1 dupa unele studii). In laptele de vaca acest raport este de cel putin 12:1(fata de 3:1 cat este in laptele uman), ceea ce inseamna o cantitate mult prea mare de calciu. Echilibrarea dietei se poate face si prin cresterea consumului de alimente bogate in magneziu: spanac, dovleac(si semintele de dovleac), broccoli, telina, seminte de in, somon.
Cand e cazul sa incerci o dieta fara lactate?
Urmatoarele afectiuni au fost legate de-a lungul timpului de consumul excesiv de produse lactate: astmn, acnee, artrita, boli degenerative, boli inflamatorii, boli autoimune, retentie de apa, celulita(cosmetica), ADHD, hiperglicemie, hipercolesterolemie, dislipidemii, sinuzita, balonari, obezitate, infertilitate, ciclu menstrual neregulat, depresie, iritabilitate, nivel energetic scazut, migrene, alergii diverse, eczeme, osteoporoza, cancer(ovar, prostata). Daca ai astfel de simptome sau afectiuni incearca cel putin 8 saptamani o dieta fara lactate. Este foarte posibil sa ai o surpriza placuta.
Totusi, daca laptele si produsele care contin lapte(cum ar fi si ciocolata, inghetata, prajiturile) nu pot lipsi din meniul tau, te poti ajuta de enzime digestive pentru digestia completa a laptelui.
La sfatul tau am scos lactatele din dieta acum 2 saptamani. Recunosc insa ca inca pun cate o cutiuta din aceea mica de 10g de lapte in cafea…sper ca cele 10g sa nu fie anuleze efortul.
Cutiuta aia e jumatate lapte jumatate E-uri.
Oricum, ai grija, pentru ca excluderea unei grupe alimentare poate duce in timp la dezechilibre, asa ca ofera-ti o diversitate cat mai mare din celelalte alimente.
Dupa 8 saptamani poti trage o linie.
Deci scot si cutiuta. Am grija, da…mananc variat ( zic eu). Incerc sa ajung la cele 8 saptamani ca sa pot trage linia. Indiferent de rezultate insa nu voi putea manca in felul acesta o perioada lunga, imi lipseste iaurtul si branza. Lapte nu beau.
Iaurt cred ca poti manca. Hai sa nu transformam blogul in seciune de consultanta, ai jurnal pe forum din cate stiu si primesti raspunsuri acolo.
Eu mai prajesc pestele folosind unt, este bine ?
Doar daca pui foarte mult si nu il arzi, eu nu as face asta. Oricum ai da-o pajeala nu e buna.
Veganii au dreptate, data recenta de cand a aparut in alimentatia noastra, judecand si dupa capacitatea de pervertire aproape infinita a oamenilor, laptele este perfect pentru primele luni de viata indiferent de felul vietuitoarelor si cam atat. Omul insa, este singura specie de pe planeta care consuma lapte la varsta adulta si mai ales laptele altor specii! Iiihhh…
in ziua de azi nici vacile nu mai sunt ceea ce erau odata. rusine
Se obtin efecte bune daca se consuma doar iaurt (aprox 2-300 g pe zi)??
No, hai că am râs, mai ales la faza cu osteoporoza! 🙂
No, daca te-ai documenta putin ai afla ca osteoporoza are un intreg panou de cauze, nu doar presupusa “lipsa de calciu”, “tratata” prin consum excesiv de lactate in detrimentul altor grupe nutritionale.
m-ati bagt in ceata
tot ce am inteles e ca nu e bine sa fii extremist si sa faci excese