Mancam salate iarna?
De ce sa mancam salate iarna?
Este normal sa ne intrebam daca este natural sa mancam salate iarna. Mai ales, salate “la punga”, gata spalate si taiate. Iata cateva raspunsuri la cele mai des intalnite intrebari despre salate:
Sunt aceste salate “la punga” naturale?
Evident, sunt crescute la fel cum ar fi crescute de catre oricine, doar ca asta se intampla in zone unde temperaturile sunt optime in sezonul respectiv. Adica tari mai calde. Sunt recoltate si transporate rapid, apoi taiate, spalate si ambalate in atmosfera protectoare. Cele de la Eisberg nu sunt “tratate” cu nimic suplimentar ci doar procesate in conditii de maxima curatenie si in “lantul de frig” corespunzator. Astfel incat vor “tine” mai mult decat o salata obisnuita. Mai mult, sunt testate. Esiberg isi permite sa testeze, spre deosebire de situatia cand cumperi “din piata”. Unde pot ajunge produse periculoase, pentru ca nu le verifica nimeni.
Sunt aceste salate ceva util in sezonul rece? Nu ar trebui sa mancam alimente traditionale pentru iarna?
Tocmai, pentru ca mancam cantitati mari de alimente traditionale (carne grasa, muraturi sarate, cozonaci si alte bunatati) este util sa alternam cu salate, sursa de fibre (prebiotice), minerale (potasiu, magneziu), bogate in apa si care vor ajuta la un control mai bun al apetitului, prin efectul de masticatie si volum (practic mesteci mult si ocupi spatiu in stomac, dar cu mai putine calorii).
Mii de ani oamenii au fost limitati si de factorii tehnici. Dar daca avem la dispozitie alimente sanatoase este absolut normal si natural sa le mancam, chiar daca nu sunt “in sezon”. Nici vinul nu este in sezon (vine in sticle de la distante mari in spatiu si timp) dar este baut de catre cei mai multi. Morcovii sau cartofii sunt culesi deja si pastrati pentru tot anul. Ce sa mai vorbim de cereale.
Nu ar fi mai bune salate crescute de noi in gradina proprie sau de bunica, la tara?
Probabil ca da, in situatia in care le-ai creste curat, intr-un pamant controlat si ai reusi sa faci asta oricand. Apoi multi “tarani” sau chiar mai micii sau mai marii producatori locali nu pot prezenta o garantie privind modul de cultivare sau siguranta finala a produsului. Se folosesc chimicale cu lopata, pentru ca nu sunt controlati.
Pentru multi dintre noi intervine si factorul timp, o salata gata curatata si spalata este mult mai comoda. Iti va economisi poate cateva zeci de minute. Minute pe care le poti petrece cu mare placere pe internet, de exemplu.
Deci mancam salate iarna?
Intre mesele traditionale copioase merg la fix si salatele, de data asta doar cu putin ulei (sau deloc) si zeama de lamaie, fara sare, fara otet, fara alte dressinguri. Mancam destule grasimi si sare deja. O idee si mai buna este sa asociezi cu salata orice tip de carne grasa, friptura, carnati sau alte “bucate de sarbatori” prajite sau fripte.
Pingback:Salate iarna? | Ziarul Profit