10 Secrete pentru retete de salata
Sunt cateva mici trucuri pe care eu le folosesc atunci cand gandesc retete de salata, in special din varietatile crocante. Iceberg este soiul, Eisberg este firma. Se pronunta la fel si inseamna cam acelasi lucru.
Din ce facem aceste retete de salata?
Am preferat intotdeauna salatele la punga, gata spalate si taiate, care imi dau comoditate, rapiditate, prospetime si o calitate constanta. Desigur, daca mai traiam la tara, ca in copilarie, as fi mancat si acum laptucile bunicii. Dar viata m-a adus in oras, unde imi este mai greu sa mananc salate crescute de mine, mai ales iarna.
Avantajul salatelor “la punga” (eu am de la Eisberg) este ca sunt proaspete, bine spalate si bine uscate. Uscarea este un element esential, greu de obtinut acasa (se face intr-o centrifuga speciala).
Unele dintre aceste metode au ca scop obtinerea unui gust si a unei texturi care mie imi plac, testeaza si vezi care ti se potrivesc si tie.
Temperatura optima
Scoate salata din frigider cu ceva timp inainte de a o manca (15-30 de minute) pentru a-i da ragazul sa ajunga la temperatura camerei. O salata bine facuta poate fi apoi transportata la “pachetel” sau chiar tinuta in frigider cateva zile.
Taie salata la dimensiunea dorita
Imi place sa o mananc usor, dar sa ramana totusi crocanta, asa ca o voi taia mai marunt cu un cutit bine ascutit. Pot face aceasta operatiune direct in punga (o desfac la un capat si bag varful cutitului in punga, pana la capatul celalalt) sau pe un tocator de lemn. Salata se poate rupe si cu mana, dar prefer textura data de marginile lasate de cutit.
Pune sare de la inceput
Pun un praf de sare peste salata inainte sau dupa ce o toc, amestec bine, astfel incat sa fie distribuita uniform. Sarea va scoate sucurile din frunze si ii va da un gust deosebit. Am sare de salina, dar puteti folosi orice tip de sare, in limita permisa. Mai ales daca facem sport si transpiram, corpul are nevoie de sare.
Alege ingrediente care sa mearga bine impreuna
Aleg celelalte ingrediente astfel incat sa fie in armonie din punct de vedere al texturii: daca am o salata crocanta pot adauga castravete sau fenicul. Daca am rucola pot adauga seminte de canepa. Testam diverse combinatii pana le gasim pe cele care ne plac noua.
Evita tacamurile din metal
Folosesc tacamuri de lemn pentru amestecat si un vas de ceramica in care voi pune amestecul de salata cu celelalte ingrediente. Tacamurile de metal pot schimba gustul salatei. Ideal ar fi sa o si taiem cu un cutit de ceramica.
Porneste de la sosuri simple
Pornesc de la dressinguri simple, diverse combinatii de ingrediente:ulei de masline, otet balsamic, suc de lamaie, sos de soia, capere, mustar, iaurt, sirop de rodii, usturoi, ceapa, ardei iute, piper, pasta de masline, pesto, pasta de rosii, plante aromatice, mixuri de ierburi aromatice etc. Putem ajunge si la ingrediente deosebite sau care cer mai mult timp de preparare, pentru retete de salata mai complicate.
Avem la dispozitie si uleiuri infuzate cu plante aromatice sau ni le putem face singuri. Punem plantele aromatice tocate marunt intr-o sticla cu ulei si le lasam cateva zile la macerat.
Am grija sa pun dressing intr-o cantitate minima, prea mult inseamna sa pierdem gustul salatei.
Da-i timp sa isi dezvolte gustul
Las salata cu dressingul sa “stea” cateva minute (chiar si 15-30) pentru a se “patrunde” si a ajunge la stadiul perfect pentru gustul meu, imbracata complet in “zeama”, dar crocanta in acelasi timp.
Testeaza intai retete de salata cat mai simple
Incerc retete simple, astfel incat sa percep cat mai bine gusturile si abia cand capat experienta cu cantitatile de voi trece la salate cu mai multe ingrediente.
Ordinea in care mancam
Incerc sa mananc intai sursa de proteine (carne, peste, oua, branza) si apoi salata in sine, pentru o digestie optima.
Mananca salata bine facuta drept fel principal
Mananc salate si ca “fel principal”, inclusiv la micul dejun, sunt potrivite in orice moment al zilei. Daca ai ales ingredientele potrivite, o salata bine facuta iti va aduce toti nutrientii si satisfactia de care ai nevoie.
Unde gasim salatele de la Eisberg?
Salatele Eisberg pot fi gasite in marile magazine, alaturi de cateva dressinguri gata preparate, gustoase si din ingrediente sanatoase. Deci o reteta de salata este si rapida, nu doar simpla, gustoasa si hranitoare.
Mega Image: 365 Salata iceberg, 365 Fitness Mix, 365 Pikans Mix, 365 Mexico Mix, 365 Latuga Bowl, 365 Baby spinach, 365 Amarone, 365 Chef Salad, 365 Morcovi sticks, 365 Rucola, 365 Valeriana.
Carrefour: Carr Crocanta, Carr Romana, Carr Fantezie, Carr Latino, Carr Picante, Carr Misticanza, Carr Baby batavia, Chef Salad Mexico, Mix produs de sezon, Carr Rucola, Carr Baby spinach, Carr Valeriana.
Kaufland: Salata Mixta romana, Welness Mix, Pikans Mix, Ola Mix, Produs de sezon, Rucola, Valeriana, Baby spinach.
Billa: Salata mixta romana, Endivia Mix, Misticanza, Picnic Mix, Billa Baby spinach, Billa De Luxe, Billa Mixta, Billa Bolero, Produs de sezon, Rucola, Valeriana.
Auchan: Salata eisberg, Salata mixta romana, Endivia Mix, Bolero Mix, Chef Salad, Mexico Mix, Rucola spalata, Baby spanac spalat, Produs de sezon, Rucola, Baby spianch nespalat, Valeriana, Baby batavia.
Cora: Salata mixta romana, Salata eisberg, Endivia Mix, Bolero Mix, Misticanza, Bucur, Pikans Mix, Baby batavia.
Metro: Endivia Mix, Bolero Mix, Pikans Mix, Misticanza, Amarone Mix, Monterotondo.
Mai multe despre aceste salate (inclusiv retete de salata) gasiti pe www.iubescsalatele.ro
Comentarii
10 Secrete pentru retete de salata — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>