Legume si salata la punga
Wow, ce diversitate de legume si salata la punga in aceasta imagine. Pentru tarile civilizate ceva normal, pentru unii romani motiv de discutii sterile despre cum “ar trebui” sa mancam doar “din piata”.
Am niste noutati: asa a evoluat “piata” in tarile unde urbanizarea a inceput cu cateva sute de ani inaintea “noastra”.
Cand am inceput colaborarea cu Eisberg (salatele traditionale la punga pe care le gasiti in magazinele de la noi) si au aparut pe site mai multe retete de salata (click pentru a vedea retetele), am primit si comentarii de tip “eu prefer salata din piata”. Reactia mea ar fi: “care piata? cine le produce? cine le vinde? ce control exista asupra calitatii?”
De unde e poza cu aceste legume si salata la punga?
E clar ca de la noi nu este. La noi raftul cu legume si salate la punga este mult mai mic. Se numeste diviziunea muncii si este secretul dezvoltarii societatii omenesti. Poza e din marketul unui orasel. Sa nu-i zic “satuc”. Eram in cantonament in Olanda cu Benny Adegbuyi pentru un turneu de kickboxing (5 noiembrie, Glory, Nisa) am mers “pe regim”, chiar daca este la “plus”. Adica nu are limita de greutate, ar putea fi ceva mai “gras”. Dar preferam sa aiba un strat de grasime mai mic. Si sa se recupereze mai repede, sa aiba performanta mai buna. Prin aport de antioxidanti, fitonutrienti cu efect antiinflamator, prin alcalinizarea dietei. Asa ca includem in program si multe legume, salate, dupa cum se poate vedea.
De ce sa mananci “asa ceva”?
Mentalul romanesc traumatizat si paranoic considera ca orice este “procesat” sau impachetat e ceva rau. Si poate ca mentalitatea asta de victima e cumva justificata de abuzurile la care am fost supusi. Totusi, ignoranta nu este justificata. Un produs trecut printr-un proces tehnologic intr-o unitate de procesare moderna este, in general, mai curat, mai sigur, mai hranitor decat cel similar facut fara nici un control, fara nici o stiinta in spate. Aceste alimente sunt verificate si para-verificate in toate stadiile procesului de productie, de pe camp si pana dupa ce trec de termenul de garantie. Doar un rau-voitor in cautare de publicitate ar putea spune ca ar fi periculoase.
Cumparam timp
Pentru un om care isi valorizeaza propria viata timpul este foarte important. Pentru ca e o resursa cu adevarat limitata. Deci trebuie folosit inteligent. Ce ar insemna pentru unii dintre noi sa cumparam, stocam, spalam, curatam, tocam, amestecam si apoi sa aducem si bucataria la starea initiala? Ce diversitate ne-am putea asigura? Pentru ca si diversitatea e importanta. Deci cumparam timp atunci cand folosim un mix de legume sau de salata la punga. Pentru noi “punga” e ceva bun. E un aliment sigur (pentru ca am fost in fabrica Eisberg si am vazut ca este “bec”), este in aliment cu beneficii pentru sanatate, este un aliment gustos (verificati si noile mixuri de la ei, click pe link).