Calitatea alimentelor
Bine ne-am regasit!
Nu e vorba neaparat de falsificarea produselor alimentare sau a etichetelor. Este vorba chiar si de simpla inducere in eroare a consumatorului prin mentinerea confuziilor si dezinformarii. Prin absenta informatiilor oferite de autoritatile statului sau a ONG-urilor.
Imi aduc aminte cand am gustat prima data siropul de artar… sticla arata aproape identic dar continutul abia daca curgea din ea. Dupa cateva luni… deja se subtiase. Iata ca s-a trecut si la pasul trei… de data asta scrie si pe sticla “grad C”. Cu alte cuvinte… calitatea a 3-a. Pe fata apare un continut nutritional, dar pe eticheta de pe spate cifrele sunt diferite.
Nu este intentia mea sa fac antireclama(mai ales ca noi nu prea suntem consumatori de zahar sau dulciuri)… dar… ce inseamna in limba romana “grad C”? Evident, la un produs atat de simplu ne poate fi usor sa depistam o inselatorie sau un fals. Ma intreb cate alte produse pe care le gasim in magazine sunt falsificate sau etichetate gresit. Cu termen de garantie de mult expirat. De o calitate inferioara dar prezentate ca produse “de lux”.
Astazi auzeam la radio ca se strange latul pe gatul micilor producatori care puteau vinde pana acum alimentele in piete. Ma intreb cat din vanzarile de carne, lactate, oua, legume sunt in acest moment la micii producatori? Care este riscul real daca avem curajul sa mancam alimente produse in afara industriei alimentare?
Grad C inseamna cit de viscos e siropul, unele sint mai groase, sint fierte si scazute mai mult, altele sint mai subtiri. Poate depinde si de perioada recoltarii. Ideea e ca la unele chestii, gen glazuri, e folosit siropul mai gros, iar la clatite alea mai subtiri.
Da, are mai multa apa, evident, intrebarea era retorica.
Adica platesti apa la pret de sirop de artar. La fel ca la mezeluri, inghetata(unde mai platesti si aer), diverse tipuri de carne, lactate.
E ca poanta data de producatorii/comerciatii de conserve de ton… cel maruntit cica ar fi de aceeasi calitate cu cel intreg… yeah, right!
Pe viitor ne putem astepta la scaderea calitatii alimentelor procesate si semiprocesate, au si avertizat deja la TV.
Mai ales la mezeluri se va intampla deoarece carnea vine multa din import(a sarit mult euro) si in plus a scazut consumul de carne din cauza crizei…
Mezelurile sau carnea tocata din magazin eu le-am taiat de mult din mancarea de zi cu zi … si la conserve ar trebui deja sa aveti grija…
Alimentele care nu au aspectul , marimea sau calitatea, pentru a fi vandute intregi, se baga de obicei la maruntit. Le gasim in conserve, carnati, compoturi, legume la punga, etc.