Cate frunze pui intr-o reteta de salata?
Studiind (teoretic si practic) diverse tipuri de bucatarii si retete, am constatat un lucru: cu cat mergi spre tari mai “sanatoase”, cu atat mananci mai multa salata. Si cand spun multa, e multa. O reteta de salata din Franta sau Olanda difera foarte mult de o reteta “de la noi”. Asta ca sa mentionez doar ultimele doua tari unde am studiat modul de alimentatie al oamenilor, de la ce se gaseste in supermarket si se prepara acasa, pana la preparatele servite la restaurant.
Cum se construieste o reteta de salata?
Sigur, pornim de la frunzele de salata. In ziua de astazi gasim mixuri gata spalate, taiate si preparate (eu folosesc mixurile de la Eisberg, click pentru lista completa). Avem astfel economie de timp dar si siguranta. Firmele mari isi permit sa respecte standarde de calitate, isi permit sa testeze materiile prime. Si sunt disponibile tot timpul anului. Atunci cand vremea nu e optima la noi, sunt aduse din zone unde creste in sezonul respectiv (mai la sud iarna si mai la nord vara).
Apoi vin celelalte ingrediente. Ca vorbim de legume, carne, peste, nuci/seminte, uleiuri, suc de lamaie, plante aromatice sau condimente. Practic putem asocia orice cu aceste frunze. O reteta de salata poate include practic orice.
Cata salata punem intr-o reteta de salata?
“Noi” (aici ma refer la asa-zisa “bucatarie romaneasca” plus importurile culturale din ultimii ani), punem cam putina. Peste tot pe unde am mers cantitatea de frunze era enorma, dupa standardele noastre. Dar, de fapt, o cantitate normala. O proportie inversa de carne/branza/surse de proteine si frunze. Chiar si in cea din imagine, am avut un castron foarte mare plin cu mix de salata, peste care erau celelalte ingrediente (branza de capra, paine prajita).
Un exemplu concret: o friptura cu salata ar trebui sa fie 150g de carne si 500g de salata. Nu 500g de carne si 150g de salata (in cazul cel mai fericit pe la noi).
Un truc pentru a putea include mai multa salata in retetele noastre este sa o taiem marunt, cat mai marunt. Astfel va fi usor de mancat si chiar isi va elibera mai bine aromele.
Care sunt beneficiile daca mancam mai multa salata?
Avem mai multe fibre, mai multi antioxidanti, mai multe minerale, mai multe vitamine, mai multe enzime. Volumul mai mare ne permite sa ne saturam mai rapid, fara a fi nevoie de cantitati mari din ingredientele dense caloric. Chiar si pentru cei care vor sa creasca in greutate consider necesare alimentele vii, cum este si salata. Salata poate contracara si substantele cancerigene dintr-o friptura la gratar, deci in loc de cartofi prajiti alegeti o salata mare langa preparatele din carne.
Comentarii
Cate frunze pui intr-o reteta de salata? — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>