Intotdeauna salata langa gratar
Ce înseamnă grătar?
Pentru că este atât de popular, pentru mulți înseamnă plăcere, distracție și o modalitate rapida de a gati carnea (uneori si legumele). Totuși, grătarul înseamnă risc crescut de cancer. Nu carnea. Ci arsura. Substanțele produse la temperaturi înalte din carne în sine, substanțele găsite în fum sau în grăsimea care curge din carne și este arsă. Sigur că sunt importante și cantitățile consumate, predispoziția genetică, frecvența cu care se mănâncă alimente fripte pe grătar.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4472216/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2132437/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28052933
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26259039
De ce trebuie să asociem grătarul cu salată?
În loc de pâine și cartofi prăjiți ideal ar fi să asociem grătarul cu salată. Salate cât mai diverse, din frunze, legume bogate în vitamina C, care să includă și condimente cu efect antioxidant. Pentru că frunzele sunt greu de mâncat în cantități mari, eu folosesc mici trucuri: iau salate gata spălate și tăiate (pe sistemul “din pungă direct în farfurie”) și le tai ceva mai mărunt. Astfel sunt mai ușor de luat în furculiță și pot mânca o cantitate mai mare. Click aici pentru mai multe trucuri despre cum facem o salata.
Antioxidanți
Antioxidanții și fitonutrienții din salată pot anihila o parte dintre compușii toxici generați de temperaturile înalte ale grătarului. Acest fenomen se poate petrece în tubul digestiv (înainte de absorbție) dar și în sânge, după ce aceste substanțe nocive sunt deja “in circulatie”. Avem frunzele și legumele propriu-zise, dar și condimentele. Condimentele pot îmbunătăți semnificativ o rețetă de salată, din acest punct de vedere. De la sucul de lămâie și până la ierburile aromatice, trecând prin mixurile de condimente orientale și adăugând chiar muștar, iaurt și oțet, ajutăm salata să lupte împotriva radicalilor liberi și carcinogenilor. Click aici pentru mai multe idei de condimente si dressing-uri (sosuri) de salata.
Fibre și prebiotice
Fibrele pot “sechestra” anumite toxine înainte ca acestea să poată fi asimilate, ajutând la eliminarea lor din organism. Având în vedere incidența mare a cancerului de colon în România, dar și aportul redus de fibre, putem concluziona că acele studii care leagă deficitul de fibre de această boală gravă sunt valabile în cauzul nostru. În salate avem diverse tipuri de fibre utile, spre deosebire de cereale (grâu), unde fibrele pot irita și mai mult tubul digestiv. Fibrele ajuta și tranzitul intestinal, deci toxinele vor sta în contact mai puțin timp cu tubul digestiv.
Carnea, mai ales cea arsă, poate hrăni bacteriile dăunatoare din intestinele noastre. Consumul de alcool, zahăr, făinoase, prăjeli, afecteaza și el echilibrul florei bacteriene. Vegetalele (în special frunzele, dar și leguminoasele) actionează drept “prebiotice”, adică sunt hrană pentru bacteriile prietenoase, ajutând la menținerea unei flore intestinale benefice.
Alcalinizarea
Profilul de minerale din vegetale (salate) îl completează pe cel provenit din carne. Astfel se obține așa-zisa “alcalinizare” a dietei, utilă în special în cazul excesului de carne. Întotdeauna când avem în dietă o cantitate mare de carne (sau chiar pește) este practic obligatorie asocierea salatelor și legumelor, pentru a ajuta corpul în menținerea echilibrului acido-bazic.
Reducerea caloriilor
O salată, chiar și una mare, nu se poate apropia de o portie de cartofi prăjiți, din punctul de vedere al caloriilor conținute. Mâncând salată vom mânca mai puțin din celelalte alimente (în special cele dăunatoare) și vom încetini asimilarea unor nutrienți (carbohidrații, dar și grasimile). Pe lângă frunze putem pune și alte ingrediente cu volum mare (click aici pentru idei de a “umfla” o salata).
Gust
Oricât te-ai obisnuit cu gustul de cartofi prăjiți și pâine, îți garantez că o salată bine facută (calitate, ingrediente diverse, condimente speciale) este mult mai gustoasă. Click pe link-urile de mai sus pentru a concepe salate gustoase și hrănitoare, care să îți satisfacă preferințele culinare. Personal merg pe adaptarea rețetelor, de aceea fiecare articol îți lasă loc în lista de ingrediente pentru ce îți place ție.
Ce salate recomand?
În rețetele mele recomand salatele de la Eisberg (click aici pentru lista completa de mixuri de salate Eisberg). Sunt gata curățate, spălate, tăiate și respectă norme de igiena și calitate foarte stricte, auditate international. Facem economie de timp și avem siguranța că mâncăm un aliment curat.
Sunt foarte comode pentru “grătar”, fiind deja gata de a fi mâncate. Dar, dacă ai gradină proprie sau culegi frunze din pădure desigur că ar fi de preferat.