Salată de post “3 surori”
Salată de post “3 surori”
Mai sunt câteva zile din Postul Crăciunului, deci iată o rețetă de salată de post, am numit-o “3 surori”.
În agricultura pre-columbiana din America se mergea mai mult pe “colaborarea” dintre plante și mai puțin pe monoculturi. Chiar și la noi, în grădina casei unde am crescut, la țară, aveam porumb, fasole și dovleac, în același loc. Deci trei plante surori, care se ajută una pe cealaltă. Porumbul creste înalt și oferă sursa de carbohidrați. Fasolea se cațără pe el și ne dă sursa de proteine. Dovleacul rămâne aproape de pământ și îl apără de uscarea excesivă. Din el vom folosi semințele, sursă de grăsimi sănătoase.
Ingredientele
Pornim de la o salată “mexicană” de la Eisberg Romania (le găsim în supermarket, gata tăiate și spălate, click pentru toată gama de produse). Ea reprezinta baza acestei rețete, suportul pe care vom adăuga celelalte ingrediente. Oferă textură și o senzație de sațietate prin volum. Are deja porumb, dar voi adauga și mai mult.
Fasolea trebuie oricum fiartă și acasă asa ca prefer tot o variană gata preparată, fasole albă de la d’aucy. Conservele nu au BPA și nici aditivi periculoși, sunt cele mai curate de pe piață. Avem posibilitatea să adăugăm și fasole roșie (mai bogată în antioxidanți) sau chiar un mix “mexican” (fasole, porumb, chili), care le conține deja.
Pentru porumb aleg varianta “bio”, la borcan de sticlă (îl țin în casă pentru că e o soluție rapidă pentru mesele copilului). d’aucy are și conservele (tot fără BPA), “al vapore”, adică sterilizate fără adaos de apă sau alte ingrediente.
Semințele de dovleac sunt primite de la Suceava, dintr-un soi interesant: nu au coajă. Sunt “de grădină” (nestropite), dar avem la dispoziție multe variante în magazine, evident, alegem crude, neprăjite. Oricand avem ocazia alegem “bio” (mai scumpe, dar mai sănătoase).
Preparare
Prefer sa tai salata mai mărunt (e mai ușor de mâncat așa) și să adaug puțin ulei de măsline și puțin oțet balsamic. Am putea folosi și un dressing (sos pentru salată) gata preparat, din gama Eisberg cu oțet din vin de Tokaj, le găsim lângă raftul cu salate. Este 100% natural, fără arome artificiale, conservanți sau alți aditivi. Chimenul din sosul oriental ajută și cu digestia.
Dacă vrem un sos mai bogat doar scurgem boabele într-o sită. Dacă vrem să punem în valoare aromele din dressing atunci le și spălăm.
Cantitățile țin de preferințe și de necesarul individual. Din ingredientele prezentate rezultă cam 2-3 porții. Dacă avem invitați la masă le putem prezenta ingredientele în boluri separate, să îsi aleagă fiecare după pofta inimii.
Beneficii
Această salată de post are un profil nutrițional echilibrat, aproape complet, cu grăsimi sănătoase, proteine care se completează una pe cealaltă, carbohidrați complecși, fibre. E buna în orice zi ne dorim să echilibrăm aportul de proteine cu surse vegetale. Chiar dacă folosesc ingrediente de la conservă pentru economie de timp aleg variante sănătoase (fără zahăr adăugat, fără conservanți, fără BPA). Și bio de cate ori am ocazia.