Supa-cremă de linte
Supă-cremă de linte, rapidă
Pentru zilele (diminețile) mai răcoroase, dar și pentru cele călduroase facem rapid o supă-cremă de linte. Poate fi mâncată caldă sau rece (în funcție de sursa de grăsime folosită). Poate fi masă principală sau gustare. Poate fi mai groasă sau mai subțire.
Ingrediente:
Pentru că gusturile și nevoile noastre nutriționale sunt diferite eu experimentez de fiecare dată cu rețetele, de aceea nu am cantități fixe. Poate nu am întotdeauna nici toate ingredientele cerute “la carte” așa ca voi improviza cu ce găsesc.
Lintea este de diferite culori (verde, neagră, roșie), eu am avut una de la conservă, gata fiartă. Lintea trebuie bine înmuiată și fiartă, ceea ce durează și prefer să fac altceva cu timpul meu. Conserva nu are aditivi artificiali și nici BPA, deci este sigură chiar și pentru copii.
Legume: morcov, țelină, ceapă, roșii, ceapă, cartofi, dovleac etc. Aici am folosit doar morcov, deja fiert și el. Țelina și ceapa îi dau aromă dar pentru rapiditate voi regla gustul din condimentele orientale.
O sursă de grăsime: ulei de măsline, smântână (sau iaurt), unt. Are mai multe roluri: dă cremozitate și gust, îmbunătățește asimilarea nutrienților liposolubili (vitamine, antioxidanți), încetinește digestia (va ține mai bine de foame).
Se poate completa cu o sursă de acid, cum ar fi lămâia servită la final, lângă bolul de supă-cremă.
Condimente: aici fiecare iși alege ce preferă, dar cele mai obișnuite sunt usturoiul, chimionul, frunzele de dafin, boia de ardei, piper, pătrunjel.
Chimenul (Carum Carvi) și chimionul (Cuminum cyminum) sunt lucruri diferite, dar nu chiar atât de diferite. Rolul chimionului este sa ajute digestia lintei.
Poate fi picantă (se adaugă ardei iute).
Apoi, se poate include carne. Totuși, având deja o cantitate mare de proteine de origine vegetală, pentru cele mai multe situații nu este nevoie de carne, mai ales că ar îngreuna digestia.
Mod de preparare
Ingredientele pot fi fierte separat și adăugte la final în blender. Condimentele pot fi împărțite: o parte puse direct în amestec, altă parte la final. Dacă aveți linte gata fiartă atunci trebuie doar încălzită sau se pot folosi toate ingredientele deja fierte și e suficientă puțină apă fierbinte.
Pentru că ingredientele sunt fierbinți trebuie folosit un blender cu cană de sticlă, aici unul de la Heinner, foarte bun la preț, îl găsiți pe emag la ofertă: Blender cană Heinner Collection HBL 1000XMC.
Personal prefer economia de timp, deci folosesc, pe cât posibil, ingrediente gata preparate. Lintea și morcovii sunt de la conservă sau borcan, deja fierte. Suc de roșii “la sticlă” avem “de la țară”.
Cu ce mâncăm o supă-cremă de linte?
Leguminoasele sunt surse bune de proteine vegetale dar, pentru o proteină completă, trebuie completate cu alte alimente, cum ar fi cerealele. Avem ca variante: crutoane, pâine crocantă de secară, orez, porumb (nachos, mămăligă) etc.
Rețetele “clasice” (turcești, indiene) pot include această combinație din start. Ca și în alte situații, experiența de mii de ani este confirmată și de ce am aflat ulterior prin cercetarile științifice care se fac în aceast domeniu.