Dietă cu “albușe” în 2018? Nope.
Cum mâncăm oul într-o dietă?
Deși de mulți ani deja până și americanii au recunoscut că nu există motive de îngrijorare privind gălbenușurile în dietă (la oamenii sănătoși), unii se mai ambiționează să le evite. Ba mai mult, recomandă diete bazate pe “albușe” (albușuri, adică).
Hai să vedem ce zice “Știința”
În primul rând că gălbenușurile nu reprezintă o problemă din punctul de vedere al aportului de colesterol. E moartă și îngropată povestea cu colesterolul. La fel, pentru aportul zilnic de grăsimi, 5 grame sunt practic nimic. Acum, dacă vrei să mănînci 10 ouă pe zi, ar putea deveni o problemă. Însă în contextul unei diete diverse poate că vrei și alte surse de proteine (inclusiv vegetale).
La 3 pe zi se pare că ar fi chiar bine pentru inimă și vasele de sânge
“These results indicate that in a healthy population, consuming up to 3 eggs/day results in an overall beneficial effect on biomarkers associated with CVD risk, as documented by increased HDL-c, a reduced LDL-c/HDL-c ratio, and increased plasma choline in combination with no change in plasma LDL-c or TMAO concentrations.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28091798
Ba chiar și în dietă (senzație de sațietate mai mare fată de “cereale cu lapte”
“These results demonstrate that compared to an oatmeal breakfast, two eggs per day do not adversely affect the biomarkers associated with CVD risk, but increase satiety throughout the day in a young healthy population.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28146063
Apoi, oul întreg se dovedește mai util pentru masa musculară decât doar albușurile. Zic, ăstia, cel puțin, dar e logic, având în vedere că în gălbenuș avem practic toată nutriția: vitamine, minerale, fosfolipide etc.
“Conclusions: We show that the ingestion of whole eggs immediately after resistance exercise resulted in greater stimulation of myofibrillar protein synthesis than did the ingestion of egg whites, despite being matched for protein content in young men. Our data indicate that the ingestion of nutrient- and protein-dense foods differentially stimulates muscle anabolism compared with protein-dense foods.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28978542/
Cantitățile mari de albuș (prin excesul de cisteină), ar putea avea chiar efecte negative.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22984471
Alți factori
Sigur că nu trebuie să luăm aceste dovezi ca pe un pretext pentru a mânca prost. Sigur că sportul trebuie să facă parte din viața de zi cu zi. Sigur că odihna rămâne un element la fel de important. Dar măcar putem gândi un regim de viață care să aibă și mâncare adevarată.
Iar dacă vrei să copiezi dieta unui competitor la culturism/fitness e problema ta. Ei sunt în alt univers, oricum. Ca și alți sportivi de performanță.
Întrebari “cheie”
Dacă eu spun aceste lucruri de peste 10 ani… ce spunea nutriționista ta atunci și câte kilograme avea noul tau idol în nutriție?
Și cum e posibil ca, în 2018, să mai ai nutriționiști care dau vina pe grăsimile saturate? Cum? CUM?
“Available evidence from randomized controlled trials shows that replacement of saturated fat in the diet with linoleic acid effectively lowers serum cholesterol but does not support the hypothesis that this translates to a lower risk of death from coronary heart disease or all causes. Findings from the Minnesota Coronary Experiment add to growing evidence that incomplete publication has contributed to overestimation of the benefits of replacing saturated fat with vegetable oils rich in linoleic acid.”
http://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246
Dar… tu poți să crezi pe cine vrei și să faci ce vrei…
Fiecare om e liber să se informeze, să judece și să aleagă, eu nu îți spun să faci într-un fel sau altul… alegerea e la tine!