Avantaje pentru conserve de legume
avantaje pentru conservele de legume de la d’aucy
Dacă nu vrem conserve de legume sigur că e bine să avem grădina noastră bio și să ni le facem singuri. Sau să locuim în zone cu “primăvară eternă” și să mâncăm proaspăt pe tot parcursul anului. Totuși, mulți dintre noi au alte talente și alte ocupații care ne consumă timpul.
Gust și valoare nutritivă
Prin tehnologiile moderne de control ale temperaturilor, pH-ului, presiunii și celorlalte condiții de procesare se asigură o păstrare optimă a calităților nutritive dar și a gustului.
Legumele conservate vor livra astfel cantități maxime de vitamine și minerale, antioxidanți, fitonutrienți și fibre, chiar mai mari decât în cazul unei preparări “artizanale”. Pentru anumiți nutrienți (licopenul, beta-carotenul) biodisponibilitatea este crescută de prepararea termică.
Cei care consideră că alimentele conservate ar fi mai puțin sănătoase uită de faptul că sunt similare cu orice aliment preparat termic: o ciorbă fiartă, de exemplu. Sau o mâncare de fasole făcută acasă. Sau un compot “de casă”, care ține câțiva ani, fără conservanți, dacă este sterilizat corect.
Gustul este natural, nemodificat, așa cum suntem obișnuiți. Astfel, includerea lor în rețete asigură calitatea produsului finit.
Legumele intră în procesare la doar câteva ore de la recoltare. Recoltarea se poate face astfel exact în momentul optim, un alt avantaj față de alte soluții, când legumele sunt refrigerate sau păstrate o perioadă lungă de timp și recoltate înainte de a-și atinge potențialul maxim de gust și aport de nutrienți.
Reduceri de costuri
Reducerea pierderilor aduce beneficii de cost atunci când alegem conserve de legume. Conservele asigură o reducere a consumului de energie electrică, apă sau gaze, costuri mai reduse cu utilajele și ustensilele de bucătărie, costuri mai reduse cu personalul (în industria HORECA), costuri reduse cu pierderile cauzate de prepararea unor cantități prea mari.
Economie de timp
Legumele sunt deja preparate termic, reducând timpul necesar completării rețetelor în care acestea sunt incluse. Orele îndelungate necesare fierberii leguminoaselor uscate (fasole, mazăre, linte, năut) sunt eliminate. Prepararea unor supe-cremă, a humusului dar și a rețetelor tradiționale (mâncare de mazăre sau de fasole) se poate face în doar câteva minute. Variantele “al-vapore” exclud chiar și necesitatea scurgerii sau spălarii prealabile.
Siguranță și simplitate
Materiile prime, dar și produsele finite, sunt testate în toate fazele procesului tehnologic. Rezultă siguranța unor produse care se încadrează în standardele stricte ale industriei alimentare. Sterilizarea permite eliminarea conservanților sau a altor aditivi, furnizând astfel alimente “curate”, în care consumatorii pot avea încredere deplină. Este cunoscut cazul legumelor congelate contaminate cu Listeria, care au cauzat câteva decese în țări UE.
Ingredientele se includ direct în rețete, permițând o flexibilitate mai mare a meniurilor și diversificarea preparatelor. Varietatea cantității livrate într-o conservă le face potrivite atât pentru volume mari (cantine) cât și pentru uzul casnic.
Stocare sigură și ieftină
Conservele se păstrează în condiții normale de temperatură și umiditate, eliminând riscurile asociate cu produsele congelate sau proaspete. Se pot stoca astfel cantități mai mari, reducând și riscurile ruperilor de stoc asociate cu aprovizionarea, sezonalitatea sau diverse evenimente neprevăzute (ex. calamități naturale care pot întrerupe circulația auto, alimentarea cu energie electrică sau producția).
Cantități mai mari pot fi achiziționate din timp, eliminând riscul unei creșteri de preț la diverse varietăți de conserve de legume.
Calitatea d’aucy
În plus, conservele de la d’aucy, pe care le folosesc și în rețetele mele, au și ele câteva avantaje praticulare:
Standard unic: toate produsele respecta aceleași standarde, ce se vinde în “vest” se vinde și în “est”.
Conservare naturală: conservele de la d’aucy nu conțin conservanți chimici, conservarea se realizează prin “fierbere”.
Tehnologia “al vapore”: sterilizare în abur, ceea ce permite folosirea unor temperaturi mai scăzute și expunerea mai scurtă, păstrând mai bine calitățile alimentelor.
Deschidere ușoară: conservele de legume de la d’aucy au un sistem special de deschidere, care nu necesită ustensile suplimentare și care nu pune în pericol manichiura doamnelor.
NON-GMO, BPA Free: toate soiurile folosite sunt nemodificate genetic iar conserva nu conține bisphenol A (BPA) și nici bisphenol S (BPS), un avantaj major fată de alte conserve de legume.
Fabricile sunt certificate IFS, BRC și, după caz, BIO.
Cooperativă: fermierii sunt acționarii grupului francez. Legumele sunt cultivate după reguli stricte, înscrise în caietul de sarcini și care se respectă de la însămânțare până la procesare. Acest fapt determină ca produsul finit să fie la o calitate constantă, premium.
Gamă largă de produse și cantități disponibile, atât pentru uzul casnic (inclusiv “monodoza”), copii, restaurante, cantine.