Conservanți în conserve? Depinde în care.
Ce înseamnă conservanți?
Numim “conservanți” diverse substanțe, de la sarea de bucătărie și oțet până la cele mai ciudate descoperiri ale chimiei alimentare. După cum le spune și numele, ajută… conservarea. Adică păstrarea calităților nutritive, aspectului, gustului, mirosului cât mai aproape de ceea ce ne dorim.
Murăturile sunt conservate și ele, dar prin fermentație lactică. Acidul lactic oprește dezvoltarea altor bacterii. Uscarea este altă metodă de conservare, veche de când lumea. Sunt acizii lactic, acetic (oțet) sau ascorbic (vitamina C) dăunatori pentru sănătate? Evident că nu. Ba chiar au beneficii, chiar dacă îi putem găsi în diverse tipuri de conserve.
Temperaturile crescute omoară și ele bacteriile și diverși alți agenți patogeni. De aceea un compot bine sterilizat pus în borcan bine închis poate să se păstreze mai mulți ani. Chiar și când îl facem acasă, fară conservanți.
Nitritul este pus în carnea conservată (sau procesată) și pentru a preveni apariția toxinei botulinice (impiedică dezvoltara Clostridium Botulinum). Deci să te apere, nu să te omoare.
Conservanții au efecte diferite asupra sănătații, nu tot ce e “chimic” e și rău și nu tot ce nu știi tu să pronunți e dăunator. Pentru că deși unii au capul pătrat, le e greu să spuna din prima “paralelipiped”. Dar până la urmă și acidul ascorbic îi sperie pe alții. Apa are și ea două treimi hidrogen… chiar și deuteriu. Ce să mai zicem de tritiu.
Sigur că există și conservanți chimici, cu potențial dăunător pentru sănătate (în special pentru flora intestinală), dar pentru asta va trebui să citim etichetele. Întoarcem produsul și citim.
De ce ar fi conservanți în conserve?
În conservele de calitate nu există conservanți artificiali adăugați. În unele nu există nici măcar sare. Dar este suficient să citim etichetele. Dacă nu scrie înseamnă că nu are. Dar trebuie să știm să citim. Și să vrem. Astfel aflăm că există produse și produse. Unele au, unele nu au. Unele au “din ăia buni”, altele “din ăia răi”.
Iar daca tu crezi că au și nu sunt scriși pe etichetă ai două variante. Prima: vii cu dovezi și atunci cerem cu toții despagubiri, iar producatorul este închis. Dacă însă e doar paranoia, atunci te poți adresa unui psihiatru și apoi te poți interna undeva unde sa aibă grijă de tine și unde nu se pun “chimicale” în mâncare pentru a reduce populația globului. Iar dacă iți place doar să comentezi aiurea pe internet fără să cunoști subiectul, mai ai o sansă. Te poți educa. E greu, dar merită.
De ce nu se strică nici conservele naturale?
Conservele se conservă prin sterilizare, folosind căldura. Temperaturile sunt diferite în funcție de mai mulți factori. Ca atunci când fierbem acasă o ciorbă sau când punem zarzavaturi pentru iarnă. Dacă ai grijă poți mânca din ele și peste mai mulți ani. Fără conservanți.
Când am început colaborarea cu d’aucy, am verificat sa nu aiba BPA și nici conservanți artificiali. Nu au. Deci sunt ok. Poți alege corect din magazin, în loc să te plângi. Dacă vrei.
Mai mult, prin tehnologia “al vapore” de la d’aucy se folosește și vidarea, astfel că timpul și temperaturile pentru sterilizare sunt mai reduse, alimentele fiind mai crocante, mai gustoase, păstrând mai bine calitățile nutritive.