Rețetă de înghețată de dietă
Se poate concepe o rețetă de înghețată de dietă?
Da, chiar pentru mai multe tipuri de dietă. Pentru dieta de îngrășare e simplu. Avem clasica rețetă de înghețată cu frișcă lichidă/smântână, zahăr, gălbenuș. Plus ingrediente pentru aromă: fructe, vanilie, cacao etc.
Am un nou aparat de înghețată de la Heinner, cu care am testat diverse rețete, aici una cu extra proteine și grăsimi, low-carb. Se poate face și “keto”, în funcție de proporția ingredientelor. Pudra proteică vine cu îndulcitorul ei (stevia de calitate). Am folosit lecitina de floarea soarelui pentru emulsionarea grăsimii. Grăsimea din nuca de cocos are tendința de a se întări și de a forma “picături” în interiorul compoziției.
Aparat de făcut înghețată
Acesta are instalație de răcire încorporată, care duce temperatura spre -18 -35ºC. Asta asigură formarea unor cristale foarte fine, compoziția fiind amestecată permanent. Nu are legătură cu ce se obține când punem iaurt congelat în blender sau când se folosește un aparat de amestecat fără “congelator”.
Poate face 1 litru la un moment dat (mai mult decat suficient pentru 4-5 persoane) și ocupă puțin spațiu. Îl găsiți la ofertă pe emag, click pentru produs. E silențios, rapid, se spală ușor. Aparatul vine cu câteva rețete clasice, dar apoi putem face teste și adapta după cum ne dorim. Am folosit aproximativ 100ml de lapte de nucă de cocos (60% cocos), 200ml horchata (lapte de chufa), o jumătate de linguriță de lecitină, o cupă de izolat de zer cu aromă de ciocolată.
Înghețată fără zahăr și fără lactoză
Lactoza este principala problemă pentru mulți dintre noi, pentru că înghetata “comercială” o conține din plin. De asemenea, cei care nu mănâncă lapte sau care țin post nu prea găsesc nimic valabil gata făcut. Cremozitatea se obține totuși cu ajutorul grăsimii, deci calorii vor fi. Se poate adăuga și pudră de glucomannan (konjac), un gelifiant natural care va da o consisentă mai bună.