Ficat cu sfeclă roșie și cartofi
Ficat și sfeclă roșie
Sunt alimente bogate în fier, care se ajută reciproc. Ficatul este un aliment foarte bogat în fier, sfecla roșie ajută la asimilarea lui. Deficitul de fier poate duce la anemie, manifestată prin rezistență scăzută la efort, amețeli și alte tulburări.
Am ales un ficat de porc, cel mai bogat în fier, dar și în proteine, fosfolipide, vitamine, alte minerale. Ca raport nutrienți/preț este absolut imbatabil. Există două îngrijorări: contaminanții și colesterolul. Dacă pentru colesterol problema s-a rezolvat (a fost o farsă), pentru contaminanți problema rămâne. L-am ținut în lapte, după metoda “bătrânească și sper ca metabolismul foarte complex din ficatul porcului (mecanisme complexe pentru detoxifiere) să își fi făcut treaba.
Alte ingrediente: cartofi (cu tot cu coajă, tăiați felii), ceapă roșie, ulei de măsline, apă, sare, condimente. La condimente puteți alege condimentele preferate.
Timpii de preparare
Am un “multicooker” de la Heinner, un aparat la care se poate regla temperatura și timpul de preparare. E bun pentru orice (mai versatil decat slow-cooker-ul). După preferință, se poate merge pe diverse variante, merită testate.
Îl găsiți la ofertă, la emag (click pentru ofertă). E foarte versatil, poti face orice în el, de la orez și iaurt până la ciorbă și mămăligă.
Am făcut întâi cartofii, la 120 de grade, 20 de minute, cu puțină apă și ulei de măsline. Apoi am adăugat ficatul, ceapa și niște sfeclă roșie, pentru încă 20 de minute.
Am avut sfeclă la conservă și mi-a fost mai simplu, așa că, fiind deja “fiartă”, are nevoie de un timp mult mai mic. E “al vapore”, o tehnologie nouă, prin care se păstrează mai bine calitățile nutritive.