Salată cu ficat de cod și fasole roșie
Salată cu ficat de cod și fasole roșie
O combinație foarte reușită cu ficat de cod, în care acest ingredient mai special se încadrează minunat. Sfecla roșie din Chef Salad de la Eisberg și fasolea roșie de la conservă aduc în același timp și fibre, antioxidanți, vitamine, minerale. Toate ingredientele sunt utile pentru imunitate și sănătate, în general, mai ales că se apropie sezonul rece.
De ce ficat de cod?
Avem un aport foarte mare de omega 3, vitamina A și vitamina D, cu riscuri foarte mici. Codul depozitează grăsimea în ficat (spre deosebire de alți pești de apă rece). Gustul și textura sunt însă particulare. Se pretează foarte bine la includerea în diverse tipuri de pastă de pește (în asociere cu ton sau sardine). Dar merge și în salate. Cealaltă variantă ar fi cu rucola. Este un aliment util în special în dietele low-carb și keto.
Pentru că nu se găsește proaspăt, avem la dispoziție doar conserve. Chiar dacă uleiul este tot din ficat de cod, prefer să îl scurg, pentru că a stat în contact cu pereții conservei. Pentru conservele d’aucy (fasolea roșie) am confirmarea că nu au BPA (bisphenol A), însă pentru cele de pește nu am nicio informație deocamdată.
Alte ingrediente folosite sunt uleiul de măsline, ceapa verde și oțetul balsamic. Oțetul poate fi înlocuit cu zeamă de lămâie.