Biscuiți cu ovăz, banane și ce mai vrem
Biscuiți cu ovăz
Rețeta de biscuiți cu ovăz poate fi adaptată în funcție de ce avem la dispoziție sau de preferințele copiilor. Alegerea noastră este să ținem glutenul la minim, mergând pe ideea că evitarea opiozilor are doar efecte pozitive. Iar dacă există nutriționiști care nu cunosc alte surse de “B”-uri, fier și fibre, atunci să se apuce de altă meserie. Pentru mine este clar că e mai bine pentru copii să aibă gustări fără gluten, caseină sau zahăr în cantități semnificative.
Ingrediente
Am folosit o făină fără gluten. Avem în permanență pentru că un membru al familiei are indicație medicală pentru dieta fără gluten. Completăm cu ouă, unt, tărâțe de ovăz, nucă de cocos, făină de banane, nuci, semințe. Ovăzul este diferit de grâu din mai multe puncte de vedere. Absența glutenului (sau prezenta unui tip diferit, mult mai puțin nociv) și prezența unor fibre mai speciale, cu efect prebiotic semnificativ, care susțin sănătatea digestivă și imunitatea. Am folosit și niște zahăr de nucă de cocos. Nu pentru că aș crede că are IG mic (pentru că nu are) ci pentru gust. Se poate folosi lapte, iaurt sau un suc de fructe pentru a ajuta omogenizarea compoziției.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025969/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25018147
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286314001144
Am făcut niște “făină de banane” din bananele uscate. Dă o aromă specială compoziției și accentuează gustul dulce.
Le amestecăm bine, eu folosesc mixerul planetar de la Heinner Electrocasnice (are și râșniță și mașină de tocat, e un robot de bucătărie, de fapt). Click pentru oferta emag.
Peste aluatul rezultat, întins pe o foaie de copt, direct în tavă, adăugăm ce vrem: nuci și seminte, fructe uscate, alune.
Totuși, fulgii de ciocolată vor face rezultatul final mult mai atractiv pentru copii. Putem alege o ciocolată neagră, de calitate.
Atenție mare la temperaturile de copt. Arsura este toxică, deci încerc să țin cuptorul la 140-160 de grade și să am răbdare. Cum se schimbă culoarea spre auriu-maro, voi opri focul.