Chili con carne, rapid și sănătos
Chili con carne- rețetă rapidă
E simplu să facem un “chili con carne”, foarte aproape de rețeta mexicană, dar și foarte rapid, din ingrediente la îndemână: sos de roșii de la borcan (am folosit un sos care avea și ceapă, de calitate), fasole de la conservă (am folosit fasole roșie de la d’aucy- fără BPA), carne tocată (am pornit de la hamburger de vițel bio, un raport calitate preț foarte bun). În imagine apar și tortilla chips (mi se pare mai potrivit porumbul decât orezul lângă acest fel de mâncare). Între timp făceam și un guacamole, așa că am pus în poză și un avocado (tot din America Centrală). Combinația cu ouă ochiuri e o preferință personală, dar vă provoc să încercați.
Se poate merge spre diverse condimente, chimionul fiind unul foarte popular.
Fasole roșie în sos chili
Mâncarea picantă are multe beneficii pentru sănătate, dar de multe ori cei pasionați ajung la un nivel unde dispare gustul mâncării, ceea ce nu vreau să se întâmple. Avem ardei iute deja în compoziția conservei, deci nu voi adăuga suplimentar.
Cum se face?
Carnea tocată merge într-o tigaie cu puțin ulei, unde este gătită la temperatura mică (fără să o ardem). Apoi adăugăm sosul de roșii, urmând imediat fasolea. Fiind deja fiartă, fasolea are nevoie doar să fie încălzită pentru a-și elibera aromele. Mie îmi place și să strivesc o parte din boabe, pentru a obține un sos mai gros și mai gustos.
Valoare nutritivă
Este o rețetă bogată în proteine, dar care vine și cu multe fibre. Chiar dacă avem carbohidrați din fasole și sosul de roșii, cantitatea este relativ mică, fiind o rețetă potrivită și în dieta “low-carb”.
Cerealele (orezul sau porumbul) completează profilul de aminoacizi al fasolei, deci avem o valoare biologică bună pentru proteina din această combinație.