Paine de secara
Pe langa tipurile de paine “de secara” facute de fapt din faina alba de grau cu un strop de faina integrala de secara, exista si cateva sortimente pe piata care sunt acceptabile chiar si pe o dieta low-carb.
Painea de secara are cateva avantaje fata de cea din grau sau din mixuri de faina si diverse alte ingrediente: continut mai mare de nutrienti raportat la calorii, mai putin gluten (care este cancerigen, alergen si neurotoxic), gust mai puternic si mai aromat, o cantitate mai mare de fibre (de ajutor discutabil in constipatie, diabet, boli cardiovasculare, litiaza biliara).
Variantele “umede” le-am mai prezentat, sunt acele felii de paine neagra de secara impachetate ermetic in plastic pentru a nu se usca. Unele contin si seminte, iar boabele de secara sunt doar strivite, ceea ce incetineste absorbtia si impactul acelor carbohidrati asupra nivelului de insulina si al arderii grasimilor.
Pentru anumite momente cand alimentele sunt greu de mancat “ca atare” (icre, pasta de peste, pate de ficat, oua etc) mai avem o solutie: FinnCrisp. Facuta din faina integrala de secara si tarate de secara. Merge si dupa antrenament.
varianta “clasic” e mai buna la gust…
Unde le gasim, Cristi?
Eu tot caut in Cora si Mega Image (le am aproape) dar nu am gasit paine serioasa de secara cu putini carbo.
Intr-adevar, se gasesc mai greu, pe asta cred ca am luat-o de la Angst sau Mega Image(Eminescu).
ma intereseaza, daca imi poti spune, ce studii arata ca glutenul este cancerigen. adica este cancerigen in general. eu am gasit ca este periculos numai pentru cei cu sensibilitate (celiachie). in rest, n-are nicio treaba. pretul cerealelor variaza in functie de concentratia in gluten (direct proportional). cel putin in cazul graului…
Nu trebuie sa ai boala celiaca pentru a avea diverse forme de intoleranta sau alergie la gluten(care predispun la aceleasi boli, doar ca in mai mica masura, gen ruleta ruseasca). Asta ar fi una.
A doua ar fi ca daca esti interesat de subiect, nu are nici un sens sa ma crezi pe cuvant ci sa faci o cercetare pe cont propriu.
Totusi, mi-ai dat o idee de articol, voi reveni cu toate informatiile necesare.
In Baia Mare unde as putea gasi asa ceva?
Numai real,bila,kaufland….stie cineva daca as putea gasi acolo?
In Kaufland se gasesc. Le-am mai vazut si in supermarketurile Primavara.
Am inlocuit painea cu asa ceva de ~2 ani. Eu mi le iau din Carrefour Orhideea. Se pastreaza bine in debara si de asta iau 2-3 cutii pentru ca se mai intampla sa nu gasesc (20% din cazuri).
Am o brutarie la coltz care vinde paine cu ingredientele: faina,apa, sare,drojdie( spre deosebire de altele care au 6 randuri de ingrediente). Zice ca nu contine amelioratori. Asta inseamna ca are sau nu gluten? Ma gandesc ca o fi mai “naturala” decat altele de pe piata, mai ales ca in 2-3 zile nu mai e comestibila (neavand conservanti si alte porcarii). Ce parere aveti?
Gluten oricum, are, mai ales daca e facuta din grau. Probabil e mai sanatoasa decat cea cu amelioratori si faina e integrala.
paine neagra cu secara boromir e super
La mega image tineretului au de foarte multa vreme, am inceput si eu sa cumpar.