Proteine cu carbohidrați?
Proteine cu carbohidrați
Deci, până la urmă, avem voie să mâncăm proteine cu carbohidrați? Eu le spune celor care mă întreabă că au voie să mănânce orice își doresc. Dar dacă vor să asculte, le pot da câteva idei despre consecințe. Dar aici avem consecințe grave? Ce înseamnă proteine și carbohidrați? Doar carne cu cartofi sau și fasole cu orez? Pentru că avem și surse de proteine vegetale. Multe dintre ele vin deja la pachet cu mixul “proteine cu carbohidrați”.
Leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut), oleaginoasele (nuci, semințe, alune) sunt o combinație de proteine, carbohidrați, grăsimi. Așa vin ele. Foarte puține alimente reprezintă o sursă pură (zahărul), dar atunci apar alte probleme.
De unde provine mitul?
În dieta disociată, Montignac face niște afirmații care au fost traduse/înțelese greșit. Deci iată de unde mitul. În realitate, combinația periculoasă este cea de grăsimi (surse dense, de tip ulei, unt, untură) cu carbohidrți (de obicei rafinați, de tip făină albă, zahăr).
Sigur că o dietă disociată pe mese (să mâncăm un singur aliment la o masă) poate fi utilă pentru cei cu probleme digestive (sunt mai ușor de identificat alimentele dăunătoare) și pentru controlul cantităților însă la cei mai mulți oameni combinația de proteine (carne/peste) și carbohidrați (orez, cartofi etc.) nu va avea efecte negative.
“Putrezirea” alimentelor în tubul digestiv ar înemna o disbioză accentuată, caz în care trebuie tratată separat, nu cred că va fi suficient să eviti combinația “proteine cu carbohidrați”. Dar mai degrabă o grijă la cantități ar fi indicată.
Dovezile
Dacă tubul nostru digestiv era atât de sensibil probabil că nu supraviețuiam ca specie. Chiar dacă există enzime specializate și care acționează în diverse etape ale digestiei, atunci când mâncăm, sistemul este pus la treabă și începe secreția lor simultană. Chiar și când mâncăm doar carbohidrați, ei vor fi întâmpinați de sucul gastric, acid, de felul lui. Proteinele și grăsimile vor reduce impactul glicemic, asta ar fi o parte bună a combinației.
Da, ideal ar fi, în opinia mea, să mâncăm carnea prima, dar putem alege și asa din farfurie dacă asta ne dorim. Hai întâi să avem ingredientele corecte și apoi să devină combinarea lor o preocupare. Pentru că văd oameni care încă se îndoapă cu zahăr, făină albă și prăjeli dar se lansează în discuții de finețe, fără nici un rost.
Pentru slăbire, observăm oamenii care se pricep cel mai bine la asta: practicanții de fitness și culturism. În dietele specifice, combinația de proteine cu carbohidrați este practic regula de bază (în special după antrenament). Deci poate că te îngrașă altceva, pentru că pe sportivi îi slăbește.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28530448
Rețetă simplă de carne cu orez
Pentru a sărbători această veste bună vă propun o rețetă extrem de simplă: carne cu orez și legume. Pornesc de la carne de hamburger (bio, de berbecut), dar puteți alege orice altă variantă. Mi s-a părut prea ieftină și convenabilă pentru a mă complica cu altceva.
Am pus în vasul multicooker-ului ceapă, morcov ras și carnea, cu puțin ulei. Fiind o carne relativ grasă, își va lăsa grăsimea, cu care putem căli ușor ceapa și morcovul. Bucățile de carne se vor separa automat, nu le-am dat mare atenție în timpul amestecării.
Aparatul are avantajul că poate fi folosit și pentru prăjit, preparare la abur, imită cuptorul și oala sub presiune. Îl găsiti în rețeaua de distribuitori Heinner (click pentru mai multe informații). Se pot alege programe prestabilite sau se pot regla manual temperatura și timpul.
Când ceapa începe să își schimbe culoarea adăugăm apă și apoi orez, în cantitățile dorite. Pentru raportul de apă și orez eu merg pe 3:1 (dar depinde de tipul de orez și de cum vrei să fie făcut). Rezultă ce vedem în imaginea de mai jos. Adică un prănz foarte hrănitor și sățios, ori o cină după antrenament care să asigure nutrienții necesari refacerii.