Porc, varză și cartofi
Porc, varză și cartofi
O altă abordare pentru friptura de porc și cartofi este să gătim la temperaturi mici, fără arsură. O ușoară caramelizare este utilă pentru aromă, mai ales pentru cei care și-ar dori alimente prăjite dar fac efortul să mănânce mai sănătos. Am adăugat o salată de varză cu oțet (mai multe fibre plus avantajele oțetului).
Cum gătim carnea?
Deși practic nimeni nu e în stare să numească o “toxină” prezentă în carne avem de rezolvat substanțele toxice produse în bucătărie, în special prin prăjire și frigere (grătar). Da, acele substanțe din arsură sunt cancerigene. Deci poate că cine vrea să mănânce o friptură are și alternative mai sănătoase.
Am pus puțin ulei de măsline (poate fi și de alt tip, dar acesta este foarte bogat în antioxidanți) cu usturoi și sare. Aparatul de gătit are opțiune și pentru prăjire, așa că am profitat și i-am dat doar o idee de culoare. Am adăugat roșiile, amestecând bine, temperatura scade imediat și nu mai apare arsura. Dacă avem o carne mai grasă nu mai este nevoie de ulei și apoi putem avea grijă să lăsăm grăsimea în vasul de gătit, nu să o și mâncăm. Nu pentru că ar fi nesănătoasă în sine (discutabil) ci pentru că deja avem carbohidrați (altă sursă de energie) în rețetă.
Schimbăm programul de gătit
Cartofii vin apoi la baza vasului (scoatem carnea și apoi o așezăm peste ei) iar programul de gătit este schimbat, am ales “stew”, ceea ce înseamnă o temperatură mai scăzută. Am adăugat și aproximativ 300ml de apă. Fiind un vas sub presiune, apa este “recirculată” (se pierde mai puțin) și timpul de gătire pentru cartofi este semnificativ redus.
Pentru mine aparatul de gătit de la Heinner HPCK-6WH (click pentru detalii) a înlocuit cam tot ce aveam în bucătărie, pentru că le face practic pe toate. Și mai rapid, cu mai puțin miros, cu mai puțin de spălat după. Îl găsiți la distribuitorii Heinner și la ofertă pe emag. (click pentru detalii).
Combinația
Am discutat în alte articole despre “combinația carne cu cartofi” și concluzia este că nu de la asta ți se va trage. Din contră, e o combinație care dacă e mâncată când trebuie și cât trebuie te ajută, în special dacă faci sport sau vrei să controlezi apetitul Atât carnea cât și cartofii au un indice de sațietate mare, formează un prânz sănătos.
Salată de varză
Varza, ca și alte plante din familia Brasicaceelor are câteva beneficii importante pentru sănătate: vitamina K, vitamina C (varza murată este foarte bogată în aceste vitamine) și compuși cu sulf care sunt benefici pentru prevenirea cancerului, a unor boli cronice (diabet, boli cardiovasculare, obezitate), detoxifiere și sănătatea plămânilor. Are inclusiv quercitină (în special varza roșie).
Deci un aliment foarte bun pentru sezonul rece. Alte plante înrudite sunt varza roșie, brocoli, conopidă, gulii, rucola. Ele au și un efect antiestrogenic semnificativ, deci pot fi folosite împotriva retenției de apă cauzate de excesul de estrogeni.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139885/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5943923/
Totuși, la cantități mari poate afecta funcția tiroidiană (în special la hipotiroidieni și fără un consum suficient de iod).
Îmi place să o las câteva ore frecată cu sare, eliberează cel mai bine aromele. Prefer uleiul și oțetul, dar putem adăuga muștar, merge perfect cu porcul. Salata “coleslaw” de la Eisberg s-a potrivit de minune (mai are morcov și ceapă). Dacă o lăsăm mai multe zile sau folosim varză murată atunci avem și un aport semnificativ de probiotice, utile inclusiv pentru imunitate.
Oțetul are două beneficii (există articol separat aici pe blog, cu referințele științifice): previne formarea de compuși toxici din carne în tubul digestiv (așa-zisa “putrezire” a cărnii în “stomac”) și reduce impactul glicemic al amidonului din cartofi.