Gofre (mai) sănătoase
Rețetă de gofre (mai) sănătoase
Sunt delicioase, dar cum le facem mai sănătoase? Iată o rețetă de gofre (waffles) care rămâne în zona dulce și savuroasă, dar cu mici modificari.
Ingrediente
Avem nevoie de o bază: făină. Aici avem o făină fără gluten (practic amidon cu câteva adaosuri). Poate fi și făină de migdale sau nucă de cocos (deci mai multe grăsimi, spre “keto”) sau o făină de năut (mai multe proteine). O făină făcută din tărâțe de ovăz ar fi binevenită. Pentru zero calorii există și făină de konjac.
Lichidul: am pus lapte obișnuit, dar merge foarte bine cu iaurt sau kefir. Consistența finală trebuie să fie ceva mai densă decât la clătite, dar trebuie testat, pentru că fiecare combinație de ingrediente se comportă diferit, inclusiv la coacere.
Zahăr: nu este obligatoriu, dar am folosit un zahăr brut, de trestie.
Ouă: leagă bine compoziția și creșsc semnificativ valoarea nutritivă cu proteine, vitamine, minerale, grăsimi sănătoase.
Praful de copt: eu am folosit doar apă carbogazoasă și am amestecat bine la blender (e puternic), au ieșit pufoase și asa.
Pudre proteice: aport crescut de proteine, având la dispoziție chiar și mix de proteine vegetale, nu neaparat proteina de zer sau caseină.
Turmeric și alte “condimente” (scorțișoară, cuișoare etc.). Turmericul are mai multe roluri: antioxidant (inclusiv în timpul procesului de gătire), antiinflamator și un ajutor pentru procesarea carbohidraților (scade răspunsul insulinic).
Cum le facem?
Avem un aparat special (funcționează și ca “grill” electric, sandwichmaker, click pentru detalii). Cheia este să nu ardem compoziția. Culoarea trebuie să rămână aurie, fără zone de maro închis sau negru. Iar dacă nu curge puțin pe lângă nu sunt la fel de gustoase.
Deci vom reduce temperatura, eu am făcut asta oprind alimentarea cu energie electrică și/sau deschizând capacul, pentru răcire. Da, va dura mai mult, dar rezultatul va fi unul mai sănătos. Le putem face de seara, se păstrează foarte bine până dimineața.
Cu ce le mâncăm?
Cu ce ne permitem. Goale sau cu diverse sosuri, creme, gemuri. Dacă avem varianta sărată vor merge cu orice, de la pate de ficat (sau vegetal) și până la brânză și urdă.
Sunt o soluție bună pentru gustare, pentru că putem alege ingredientele potrivite pentru noi.