Quinoa
Quinoa, un “super-aliment” la modă
Quinoa este o pseudocereală care se încadrează nutrițional în grupa “cerealelor”: conținut relativ mare de carbohidrați (amidon), mediu-mic de proteine și apoi o cantiatate relativ mică de fibre. Dintre minerale avem magneziu (foarte important) și mangan, în cantități semnificative. Apoi, quinoa este foarte bogată într-o gamă largă de fitonurienți cu efect antioxidant și antiinflamator. Este clar de preferat în fața grâului, orezului, porumbului. O putem pune în aceeași clasă cu hrișca, amarantul, meiul.
Mitul clasic despre acest aliment este că ar fi foarte bogat în proteine.
Realitatea: Este doar cu puțin mai bogat decât cerealele, dar nu conține gluten. Lucru important pentru cei care vor să evite glutenul în alimentație (gâu, secară, orz) și vor un aport crescut de proteine față de orez, de exemplu.
Cum se gătește?
Pentru a o savura la adevăratul ei potențial trebuie spălată, înmuiată, scursă și apoi fiartă într-o apă nouă. Folosirea apei calde reduce timpul de înmuiere la câteva ore. Dacă doar o fierbi, nu va avea savoare căpătată dacă respectăm tot procesul.
Conserva de la d’aucy (fără BPA, fără zahăr, fără conservanți) este foarte reușită și ne scutește mult timp de preparare. Alt mare avanta este că, fiind deja dozată, reducem pierderile. Dacă gătim pentru o singură persoană nu merită toată tevatura să pornești de la zero.
Rețete cu quinoa (click pe link-uri pentru detalii):
Este o rețetă simplă (folosim somon afumat, gata feliat), dar foarte gustoasă și sănătoasă. Click pe imagine pentru detalii.
Se face simplu, din ce legume avem prin casă și este o garnitură bună și hrănitoare la carne sau pește.
Mâncare de ardei cu năut și quinoa
Am adăugat și măsline, mie imi plac și gătite, dau o savoare deosebită. Poate fi o cină de post sau pentru cine dorește o masă mai sănătoasă și ceva diferit de rețetele clasice.
La fel ca și celelalte preparate, poate fi o garnitură (la carne, inclusiv porc) sau o masă de sine stătătoare.
Salată cu cartof dulce și quinoa
O rețetă bună atât vara cât și în sezonul rece, în loc de cartof dulce putem folosi cartof obișnuit sau chiar dovleac.
Se poate folosi și spanacul, pentru un mic dejun cu ouă ochiuri. În rețetă este și linte, opțional.
Salată cu fasole roșie și quinoa
Este o salată mexicano-mediteraneană, ușor de făcut dar foarte gustoasă.
Am înlocuit cous-cous-ul, atât pentru faptul că nu are gluten cât și pentru diversitate.
Pui cu sos garam masala și quinoa
Putem face și alte tipuri de sos, din ce avem la dispoziție, inclusiv un sos de tip “ostropel”.
“Porridge” (în loc de fulgi de ovăz)
În loc de fulgi de ovăz fierți în lapte se poate folosi quinoa. Ținem cont de modul corect de preparare dacă pornim de la quinoa uscată. Dacă folosim quinoa de la conservă, poate fi adăugată direct (este deja fiartă).
Fiartă cu sos de roșii
După spălare și înmuiere, se fierbe direct în suc de roșii, adăugând puțin ulei de măsline, sare, piper. Este o garnitură excelentă pentru diverse tipuri de carne sau pentru leguminoase (linte, năut, mazăre).