Alimente contraindicate în diverse boli
Alimente contraindicate în diverse situații
Pentru unii este o surpriză că Natura, în măreția ei, a pus și toxine sau substanțe cu efecte potențial negative în alimente. Da, chiar și în fructe sau legume. Pentru cei cu alergii și intoleranțe este clar: trebuie să elimine alimentele respective. Dar sunt și alte situații când tratamentele medicamentoase pentru diverse boli interferează cu alimentația.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191675/
Am scris despre asta cu mulți ani în urmă, în articolul “Otrăvuri vegetale“. Hai să vedem care sunt cele mai importante:
Grapefruit
În grapefruit (dar și in alte citrice) găsim o substanță care reduce metabolizarea anumitor medicamente. Adică ficatul va scăpa mai greu de ele, lăsând în circulație cantități mai mari, similare cu o supradoză. Sau invers, dacă medicamentul este doar un precursor, va împiedica transformarea sa în metabolitul activ farmacologic și efectele vor fi mult reduse. Deci, pentru orice tip de medicație, citim cu atenție lista de interacțiuni și consultăm medicul. Este cazul inclusiv pentru medicamentele pentru scăderea colesterolului (statine).
Banane
Pot interfera cu inhibitorii de monoaminooxidază dar și prin aportul mare de potasiu. Bananele coapte sunt similare cu cartofii, ca aport de carbohidrați. Inhibitorii de monoaminooxidază sunt, de obicei, incluși în tratamentele pentru probleme neurologice și psihice (ca antidepresive).
Alimente fermentate
În special brânzeturile pot conține compuși care interferează cu medicamentele sau dau probleme de sănătate, în special tiramina. La fel, multe alimente fermentate pot avea o cantitate mare de histamină.
Crucifere
Broccoli, conopidă, varză (kale, de Bruxelles), rucola, pe lângă componentele benefice pentru detoxifiere și antiestrogeni conțin și goitrogeni- substanțe care afectează funcția glandei tiroide. Pentru tiroidă este periculoasă și soia. Sigur, pentru ca o astfel de problemă să apară trebuie să mănânci un camion, dar persoanele care au deja probleme cu tiroida vor trebui să acorde o atenție specială situației. De asemenea, pot interfera (prin aportul de vitamina K) și cu anticoagulantele.
Apiacee
Păstârnacul (în special) dar și țelina pot da fotosensibilitate (prin psoralenii conținuți). Nu sunt indicate în perioada de vară (cu expunere la soare) pentru că este posibil să crească riscul de cancer de piele. Aici putem include și efectul pro-estrogenic al mărarului.
Solanacee
Aici avem vinetele, gogonelele, chiar și cartofii, care, prin conținutul de solanină pot agrava simptomele unor boli inflamatorii (în special pentru articulații).
Frunzele verzi
Pot conține o cantitate mare de acid oxalic (urzici, spanac) și trebuie consumate cu precauție de către cei predispuși la calculi renali (pietre la rinichi cu oxalat). De asemenea, pot interfera cu anticoagulantele. O metodă bună pentru a reduce conținutul de acid oxalic este să opărim frunzele și să aruncăm acea apă.
Fructele și legumele bogate în zaharuri
Este evidentă interactțiunea în cazul diabetului, deci trebuie avută mare grijă la evoluția glicemiei după ce se consumă fructe bogate în zahăr (struguri, banane, pepene) și chiar anumite legume (ex. morcovul). Totuși, rezultate mai recente arată că trebuie luată în seamă interacțiunea cu alți nutrienți (grăsimi, proteine).
Nuci și semințe
Prin acidul fitic pot inhiba asimilarea anumitor minerale, de aceea este important să fie hidratate înainte de folosire.
Leguminoase
Fasolea, mazărea, năutul, lintea dar, mai ales, soia, conțin inhibitori enzimatici și trebuie preparate corect înainte de a fi mâncate.
Cereale
Grâul are atât lectine, inhibitori enzimatici, alergeni cât și acid fitic, fiind, paradoxal, unul dintre cele mai nepotrivite alimente în dieta umană. Chiar și fibrele pe care le oferă pot irita tubul digestiv. Asta spre deosebire de ovăz, care nu are aceste neajunsuri. Pentru cei care suferă de colon iritabil, produsele din grâu, în special fibrele din grâu, trebuie evitate.
Glutenul poate fi o componentă în agravarea bolilor autoimune, prin creșterea permeabilității intestinale.
Condimente
Condimentele sunt componente alimentare cu efect puternic și care, în general conțin substante potențial toxice: curcuma și scorțișoara pot afecta ficatul, piperul afectează permeabilitatea intestinală.