Salată amestecată sau cu ingredientele separat?
A fost o surpriză pentru mine când, la prima mea vizită în Olanda, am primit o salată ale cărei ingrediente nu erau amestecate într-un bol ci prezentate separat, pe o farfurie. La fel, dressing-ul era de tip “do it yourself”. Adică aveai la dispoziție condimentele, uleiul, oțetul lămâia.
Mi s-a părut o idee foarte bună și am adoptat-o rapid. Apoi, rețetele de salate de pe getfit.ro și de aici au continuat (unele dintre ele) să fie “amestecate” din motive de “plating”. Adică să arate bine și să apară gustoase.
Ingredientele separat
Această metodă are câteva avantaje:
1. poți controla tipul și cantitatea: dacă ai alergie/intoleranță sau nu îți place un anumit ingredient este foarte simplul să îl dai la o parte. Sau poți mânca dintr-un ingredient doar atât cât consideri necesar.
2. poți controla un alt lucru foarte important: cantitatea de ulei adăugată. Uleiul are 9kcal pe gram, chiar și cel mai extra-ultra-super virgin de măsline. Este echivalentul zahărului, un aliment ultra-rafinat, cu foarte puține calități nutritive reale. O salată, oricât de sănătoasă, poate să vină cu multe calorii dacă se exagerează cu uleiul.
3. îmbunătățirea digestiei. Deși intuitiv s-ar putea crede că “alimentele oricum se amestecă în stomac”, deci nu contează dacă le amestecăm și ordinea în care le mâncăm, cei care mănâncă disociat, chiar și în cadrul mesei observă o digestie îmbunătățită. Asta înseamnă ca sursa de proteine (carne, pește, ouă, brânză, leguminoase) să fie mâncată prima.
Evident, are dezavantajul că trebuie să o amesteci și că poza poate că nu arată la fel de bine.
Ingredientele amestecate
Clar este mai gustoasă, dar asta poate să aducă problema: cantitatea mai mare mâncată. Digestia poate avea și ea de suferit dacă se amestecă foarte multe ingrediente.
Aspectul estetic depinde atât de calitățile “bucătarului” cât și de preferințele privitorului, deci le lăsăm deoparte.