Vită cu năut
Vită cu năut și sos “exotic”
Pentru cine nu postește, necesarul de proteine este asigurat și din carne. Cu toate poveștile despre carne apărute în ultima vreme, totuși, pentru carnea gătită corect nu există vreo dovadă științifică solidă privind vreun efect secundar negativ. Pericolul vine de la carnea procesată și în special de la temperaturile mari de gătit. Apoi, statistic vorbind, cine mănâncă carne în exces va face și alte excese, în special de alimente prăjite (cartofi prăjiți) și alcool. Ceea ce nu este cazul aici. În rețetă pornim de la o carne de calitate, pe care o preparăm la o temperatură scăzută și o asociem cu alte alimente sănătoase și condimente cu efect benefic pentru sănătate.
Dar, pentru vegani și post… pur și simplu excludeți carnea. Rămâne în continuare o rețetă aproape completă din punct de vedere nutrițional.
Ingrediente și mod de preparare
Este o rețetă ceva mai elaborată, pentru week-end, când avem mai mult timp la dispoziție și vrem să mâncăm în tihnă ceva mai special.
Folosim o carne de vită bio, bogată în colagen, fier, zinc, coenzima Q10, creatină, carnitina și o serie de alte vitamine și nutrienți utili. O vom prepara, separat, la slow-cooker (sau sous-vide). Poate fi și pui, curcan, berbecuț.
https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/role-of-red-meat-in-the-diet-nutrition-and-health-benefits/7EE0FE146D674BB59D882BEA17461F1B/core-reader
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3178961/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20301015
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5588946/
https://www.jenreviews.com/eating-meat/
Cu năutul e simplu: aleg d’aucy, la borcan sau al-vapore (există ambele variante disponibile), care este gata fiert (aici facem economie de timp).
Lăsăm câteva ore la înmuiat nucile caju. Putem să le punem în apă caldă când începem să preparăm această rețetă, vor fi hidratate suficient.
Proporțiile sunt la alegere: dacă vrem mai multă proteină vegetală atunci vom pune mai mult năut. Dacă vrem și carbohidrați punem quinoa sau porumb. Noi am folosit aici cartofi dulci.
Alte ingrediente: morcov ras, tulpină de țelină, ceapă, usturoi, suc de roșii.
Sosul
Spuneam că e un sos exotic așa că suntem generoși cu cantiățile de condimente: turmeric (sau un mix “curry”), scorțișoară, coriandru (proaspăt). Călim ușor ceapa usturoiul și ceapa în puțin ulei de măsline, apoi adăugăm celelalte condimente, legumele tăiate fin și sosul de roșii. Le scădem până la consistența dorită apoi adăugăm carnea gata preparată, năutul și nucile caju.
În această fază au nevoie doar de a fi încălzite împreună și amestecate, pentru gust și aromă.
Delicios!