Naut cu ciuperci
Năut cu ciuperci și sparanghel
O rețetă de post (vegană, dacă vă place termenul), simplă și ușor de făcut. Are un aport mare de proteine vegetale, fibre și o caracteristică specială dată de ciuperci: efect antiestrogenic.
Acest efect antiestrogenic este foarte important pentru bărbați dar și pentru femei, mai ales pentru cine vrea să reducă stratul de grăsime din zona taliei și retenția de apă.
Mecanismul este cel de inhibiție al aromatazei (enzima care transformă androgenii- testosteronul în estrogen). Astfel ajută chiar și împotriva cancerului de sân (da, demonstrat științific).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17178902
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11739882
Spre deosebire de soia, care are un efect pro-estrogenic, această rețetă ne protejează de excesul de estrogeni. Conserva de năut (se poate alege și borcan) este fără BPA (unul dintre xenoestrogenii cei mai întâlniți).
Rețeta este low-carb, deci o putem mânca alături de o sursă mai densă, dacă avem nevoie (pâine, orez, porumb, quinoa).
Mod de preparare
Se trag ușor la tigaie legumele (sparanghel, dovlecel) și ciupercile, în ulei de măsline condimentat, la care adăugăm puțină apă. Usturoiul e o soluție gustoasă, dar poate fi orice altceva.
Năutul fiind deja fiert are nevoie doar de o încălzire ușoară, fiind adăugat atunci când legumele și ciupercile sunt aproape gata.
Gătirea aici se face doar pentru a pune în valoare gustul și valoarea nutritivă, nu lăsăm să se ardă ingredientele.
Semințele de susan sunt adăugate la final.