Coronavirus
Atenție: consider că singura soluție reală pentru coronavirus, în acest moment, este respectarea regulilor de prevenție! Apoi permis sistemului medical să iși facă treaba.
Acest articol reprezintă strict părerea mea și NU reprezintă soluții oficiale de tratament pentru noul coronavirus!!! A fost publicat pe 28 ianuarie 2020 și completat ulterior cu informații găsite în mediul online, la care se face referire cu link-uri referințe științifice).
Update 16 martie 2021
(un an de pandemie, intrăm în valul 3, capacitatea sistemului medical e la limită, vaccinarea a început, dar merge lent): am adăugat și quercitina pe listă, de câteva luni arată rezultate promițătoare, se găsește și în alimente dar o avem ca supliment, într-o doză puternică și ușor de administrat. Click pe imagine pentru mai multe informații.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318306/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33034398/
Update 17 octombrie:
În continuare vitamina D este confirmată drept un factor în prevenția și evoluția bolii, dar s-a descoperit și un efect pozitiv al famotidinei (un antiacid, inhibitor de pompă de protoni). Famotidina este însă un medicament care poate avea și efecte secundare negative, deci se ia doar cu prescripție medicală. La fel și pentru aspirină, pot exista probleme, chiar dacă se eliberează fără prescripție medicală.
Alte medicamente, anticoagulante, antibiotice, steroizi etc. se pot folosi doar la recomandarea medicului și sub supraveghere medicală, nu sunt de luat pe cont propriu, pentru că prezintă contraindicații și efecte secundare negative. Suplimentele nutritive (vitamina D, vitamina C, zinc etc.) sunt componente alimentare și nu intră în această categorie.
Update 26 iunie:
Concluzii după 3 luni: toate vitaminele și mineralele necesare organismului sunt utile în prevenirea infecției și dezvoltarea unor forme mai ușoare (chiar asimptomatice) de infecție cu coronavirus, atât timp cât sunt corectate deficitele, în special pentru vitamina D, vitamina C, zinc, seleniu, magneziu. Sunt nutrienți pe care nu îi găsim ușor în alimente, în cantități optime, de aceea, o idee poate fi suplimentarea.
Există predispoziții genetice, pe lângă “comorbidități” (boli deja existente), dar studiile arată clar ce intuiam încă de la început: deficitul de vitamina D este un factor major de risc. Având o vară ploioasă și mult timp petrecut în case, ideal ar fi să ne testăm nivelul din sânge și să corectăm deficitul prin expunerea inteligentă la soare și suplimentarea cu vitamina D.
Coronavirus
Coronavirusul nu este ceva nou, ba din contră, este o categorie de virusuri bine cunoscute și bine cercetate. Rezultatele din ultimele luni arată o oarecare protecție pentru cei care au fost “răciți” în perioadele anterioare cu tulpinile “vechi” de coronavirusuri.
Sunt cercetate și soluțiile naturale împotriva acestui tip de virus, cauzator de probleme respiratorii. Pe lângă soluțiile medicale, aplicate în spitale, par să existe și câtiva factori de risc suplimentari sau soluții alimentare/non medicale. Acestea pot deveni utile atât pentru prevenție cât și pentru tratamente atunci când sistemul medical este depășit de numărul și gravitatea cazurilor.
Aceasta tulpină de virus are câteva caracteristici speciale, care îl face mult mai periculos:
– perioadă lungă și variabilă de incubație ( care poate ajunge și la 2-4 săptămâni)
– transmitere de la purtători/bolnavi asimptomatici (sunt cazuri izolate care nu se știe de unde au pornit)
– persistența mare pe suprafețe (zile) și chiar în aer (ore)
– posibilitatea de reinfectare
– sechelele post-infecție: foarte importante importante vitamina C, vitamina E și seleniul în prevenirea fibrozării țesutului pulmonar.
– eventualul vaccin (dacă se va putea face, având în vedere eșecurile anterioare cu SARS și MERS) este încă departe.
– deși nu este foarte contagios (2,5) cele de mai sus îl fac foarte periculos.
Plan de suplimentație, pe scurt
Prioritare sunt vitamina D, vitamina C, zinc, seleniu, quercitină. Apoi urmează melatonină, magneziu, vitamina E, I3C și celelalte. Când luați suplimente, chiar și preventiv, informați-vă serios, unele pot prezenta și ele contraindicații și efecte secundare, mai ales la doze mari și pe termen lung.
Vitamina D
Vitamina D (click pe imagine pentru informații suplimentare). Deja statisticile arată o corelație între nivelul scăzut de vitamina D și gravitatea bolii. Sunt și specialiști care recomandă direct suplimentarea, ca măsura de prevenție.
Celelalte liposolubile (A, E) se pare că ar ajuta și ele. D, A, seleniu, iod, omega 3 găsim în fructele de mare și peștele oceanic.
https://www.researchsquare.com/article/rs-21211/v1
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/1181/htm
Zinc
Alt mineral care pare util este zincul, cu argumente solide în favoarea sa. Sursele naturale sunt carnea roșie, fructele de mare, ouăle fecundate, semințele de dovleac.
- Published: November 4, 2010
- https://doi.org/10.1371/journal.ppat.1001176
https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1001176
Vitamina C
Vitamina C, binecunoscută. În această perioadă se poate urca la 2-3 grame pe zi (2000-3000mg, adică 2-3 tablete). De preferat tamponată și cu bioflavonoizi. Dr. Mercola spune că ar lucra bine împreună cu B1. Sursele naturale cele mai bogate sunt citricele, pătrunjelul, ardeiul kapia. Click pe imagine pentru a comanda vitamina C.
Vitamina C este folosită în prevenția fibrozării țesutului pulmonar, un efect secundar deja cunoscut al pneumoniei cu coronavirus. Apar tot felul de discuții despre folosirea ei, dar un produs de calitate, dozat corect, nu dă efecte secundare.
Seleniu
Seleniul (studiile făcute pe tipuri înrudite de virusuri). Sursa naturală cea mai bogată sunt nucile de brazilia (2-3 nuci pe zi sunt suficiente în mod obișnuit). Alte surse sunt fructele de mare, peștele oceanic.
https://www.researchgate.net/publication/49833712_Review_Micronutrient_Selenium_Deficiency_Influences_Evolution_of_Some_Viral_Infectious_Diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12730444
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30593352/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/
Melatonina
O evaluare serioasă arată că severitatea îmbolnăvirilor este invers proporțională cu nivelul de melatonină din corp. Melatonina funcționează în acest caz împreună cu vitamina C. Comandă melatonină aici.
COVID-19, Pneumonia & Inflammasomes – The Melatonin Connection
Quercitina
Mai multe studii arată un potențial foarte bun al quercitinei (un flavonoid) pe mai multe niveluri: prevenirea infectării, reducerea inflamației, reducerea replicării virale.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318306/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7392107/ https://www.researchgate.net/publication/342312272_Quercetin_and_Vitamin_C_An_Experimental_Synergistic_Therapy_for_the_Prevention_and_Treatment_of_SARS-CoV-2_Related_Disease_COVID-19
Sulforafanul
Este un compus găsit în crucifere (varză, broccoli, gulii, muștar etc.) și care este deja recunoscut pentru protecția pe care o oferă plămânilor. Eu iau I3C (indol-3-carbinol).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5879815/
Lizina
Am găsit un studiu (click pentru informații suplimentare) care arată cum un compus de lizină (acetil-salicilat) și glicină (aminoacizi) împiedică replicarea coronavirusurilor. Lizina era folosită în mod tradițional împotriva apariției aftelor bucale, cu efecte foarte bune.
Glicina se găsește în colagen (supele de carne și oase, supele de pește) iar pentru lizină există un supliment ieftin și la îndemână (click pe imagine pentru comandă):
Vitamina B12
În protocoalele oficiale de susținere a celor infectați cu noul coronavirus medicii recomandă și vitamina B12. Forma orală cu asimilare bună este cea metilată (Methyl B-12).
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900720301829
Alte suplimente care ajută imunitatea sunt:
Proteina de zer și glutamina: clasice pentru susținerea sistemului imunitar, în special pentru cei care fac sport.
Immune Renew de la Now Foods, disponibil în România prin www.suplimente.ro (combinație de extracte de ciuperci, cu Rei Shi și Astragalus).
Omega 3- are câteva studii favorabile pe alte virusuri, reduce inflamația, subțiază sângele. Există și dovezi științifice pentru prevenția virozelor.
Extractul de frunză de măslin (în același timp un antioxidant foarte bun, protector al vaselor de sânge).
Echinaceea- deși personal nu sunt fanul ei, multe persoane raportează efecte benefice.
Cat’s Claw (Uncaria tomentosa, gheara mâței)
Dintre alimente avem plantele aromatice și nu numai: turmeric (curcuma), lemn dulce, busuioc, salvie, fenicul, usturoi, mentă, rozmarin, oregano.
“There are no specific treatments for CoV infection and preventive vaccines are still being explored. Thus, the situation reflects the need to develop effective antivirals for prophylaxis and treatment of CoV infection. We have previously reported that saikosaponins (A, B2, C, and D), which are naturally occurring triterpene glycosides isolated from medicinal plants such as Bupleurum spp. (柴胡 Chái Hú), Heteromorpha spp., and Scrophularia scorodonia (玄參 Xuán Shēn), exert antiviral activity against HCoV-22E9.[14] Upon co-challenge with the virus, these natural compounds effectively prevent the early stage of HCoV-22E9 infection, including viral attachment and penetration. Extracts from Lycoris radiata (石蒜 Shí Suàn), Artemisia annua (黃花蒿 Huáng Huā Hāo), Pyrrosia lingua (石葦 Shí Wěi), and Lindera aggregata(烏藥 Wū Yào) have also been documented to display anti–SARS-CoV effect from a screening analysis using hundreds of Chinese medicinal herbs.[15] Natural inhibitors against the SARS-CoV enzymes, such as the nsP13 helicase and 3CL protease, have been identified as well and include myricetin, scutellarein, and phenolic compounds from Isatis indigotica (板藍根 Bǎn Lán Gēn) and Torreya nucifera (榧 Fěi).[16,17,18] Other anti-CoV natural medicines include the water extract from Houttuynia cordata (魚腥草 Yú Xīng Cǎo), which has been observed to exhibit several antiviral mechanisms against SARS-CoV, such as inhibiting the viral 3CL protease and blocking the viral RNA-dependent RNA polymerase activity.[19]”
Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032839/
De evitat
Pentru a menține un nivel bun al imunității și sănătății plămânilor evităm: zahăr (și dulciuri, sucuri), făină și derivate, ulei și prăjeli. Aș adăuga pe listă și brânza, laptele dulce.
De asemenea, sunt de evitat dietele restrictive și hipocalorice.