Ce facem cu făina?
Pentru cine a cumpărat făină cu ocazia apocalipsei, iată câteva idei despre cum poate fi inclusă în variante de pâine mai sănătoasă. Sigur, se poate merge și direct spre gogoși sau clătite, dar hai să vedem cum putem mânca mai bine.
Mai ales în caz de “apocalipsă” e bine să știm ce putem face cu ce avem prin casă. Fie că vorbim de o epidemie, un cutremur, o inundație sau alt un dezastru natural. E mai bine să fim pregătiți. Oriunde în lume oamenii inteligenți au acasă un minim stoc de mâncare, nu se bazează doar pe “merg mâine la supermarket”.
Am primit noua mașină de făcut pâine de la Heinner, HBM 690W (click pentru oferta de la emag), cu care voi testa diverse variante. Click pe imagine, pentru informații suplimentare. Are o capacitate mai mare decât cea pe care am folosit-o până acum și alte câteva avantaje.
Deși făina albă este pusă pe același nivel cu zahărul și uleiul ca aliment nesănătos, ea a asigurat supravietuirea multor oameni de-a lungul timpului. Pentru că are prea puține fibre și proteine vom adăuga aceste componente din alte surse. De asemenea, putem adăuga și grăsimi sănătoase.
Nuci/semințe
Adăugarea de nuci și/sau semințe în pâine aduce mai multe fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Atenție însă: gradul de rumenire trebuie să fie mai mic, pentru că ele sunt sensibile la temperaturi mari. Foarte populare sunt semințele de in, pe care vă recomand să le înmuiați în apă, în prealabil. Pot fi adăugate și ca “făină” (făină de migdale, de exemplu).
De asemenea, sunt populare uleiurile, în special cel de măsline.
Leguminoase
Mă refer la fasole, mazăre, linte, năut, fierte, pasate sau chiar făcute și ele făină. E un lucru mai puțin cunoscut dar pâinea “biblică” era o astfel de pâine, din mai multe tipuri de ingrediente.
O metodă simplă e să adăugăm în aluat direct din conserva bine scursă (economie de timp). Crește aportul de proteine și fibre. Această “pâine” devine un aliment aproape complet din punct de vedere nutrițional, nu doar pentru supraviețuire.
Alte tipuri de cereale
Dacă avem fulgi de diverse cereale, îi putem adăuga și pe ei, după ce au fost înmuiați în apă câteva ore. Fulgii de ovăz sau chiar boabele de grâu aduc fibre în plus, reducând indicele glicemic.
Alimente aromate, condimente
Măsline, roșii uscate, ceapă, cartofi (fulgi sau făcuți piure), turmeric, ghimbir, plante aromatice (rozmarin, cimbru, oregano), toate pot fi adăugate pentru un plus de valoare nutritivă și protecție.
Apoi, există toată gama de variante pentru dulciuri, pentru cine își permite.