Fructe de mare cu fasole
Fructe de mare cu fasole
Iată o rețetă mai ciudată, dar care poate folosi câteva legume și alte ingrediente pe care le avem în casă. Ne aduce aminte de vară dar este foarte potrivită pentru toamnă.
În această perioadă, pentru a susține imunitatea sunt foarte importante câteva minerale: zinc, iod, seleniu. Toate se găsesc în concentrații mari în fructele de mare. Fructele de mare au și un aport important de proteine, care ajută și ele imunitatea.
Ingrediente
E simplu: avem în casă stocuri de conserve (toți ar trebui să avem, pentru a reduce expunerea la risc atunci când mergem prea des la supermarket). Apoi, în congelator sunt, în general ingrediente pe care nu le găsim proaspete, în mod natural, în țara noastră: pește oceanic, fructe de mare.
Completăm cu legume: ceapă, țelină, roșii cherry și niște verdeață. Roșiile “cherry” au avantajul că sunt mai aromate și mi se par mai coapte decât roșiile “mari”, mai ales în extrasezon. Am găsit în solar la ai mei ultimele roșioare rămase de peste vară, sunt așa, mici și pline de gust. Putem completa cu suc de roșii dacă avem.
Folosim fasole cu bob mare, pentru că dă un gust deosebit și boabele rămân întregi, pentru aspectul vizual. O mâncare trebuie să arate și bine. Pentru că nu am timp să înmoi și să fierb fasole în două ape, aleg o variantă la conservă (fără conservanți, fără BPA), foarte bună, de la d’aucy (Comandă d’aucy).
Mod de preparare
E simplu: punem fructele de mare la dezghețat, apoi gătim legumele. Aici le putem trage în puțin ulei (putem avea și usturoi, ghimbir, ceapă, alte condimente, după preferință). Fructele de mare se gătesc repede și nu vrem să le supraexpunem la căldură, deci ele urmează după legume.
La final adăugăm fasolea și le mai lăsăm puțin doar cât să își combine aromele. Interesant este că această fasole cu bob mare este cea tradițională, a fost cultivată în Europa din cele mai vechi timpuri. Soiurile noi, colorate și cu bob mic, sunt aduse din “lumea nouă”, dupa “descoperirea Americii”.
La final vine verdeața și combinația noastră de fructe de mare și fasole este gata de… mâncat.