Fulgi de porumb în salată
Fulgi de porumb în salată?
Pentru mulți oameni, a renunța la pâine e dificil. Dincolo de discuția nutriționalo-filosofică “dar de ce să renunți la pâine” discutăm și despre soluții concrete. Mălaiul, orezul, ovăzul, quinoa, cartofii și alte surse de amidon pot fi mâncate ca atare (garnitură) sau pot fi transformate în imitații de pâine.
În general pun porumb în salată: nu are gluten, are o densitate calorică relativ scăzută (sub formă de boabe fierte). E foarte bun la gust. Dar îmi plac salatele crocante. Nu îmi plac frunzele moi. Chestie de preferință personală. Așa că după ce am pus fulgi de porumb în guacamole (nu mai aveam nachos), am trecut și la pasul următor. Deci am pus fulgi de porumb într-o salată clasică, de ton cu ceapă. O altă variantă ar fi cu iaurt și un mix de semințe.
Prefer varianta “Rapsodie” de la Eisberg (Kaufland, Auchan) pentru că este cea mai crocantă și ingredientele sunt cele mai gustoase (pentru mine, evident). Reprezintă baza perfectă pentru orice salată. Pe locul doi am mixul “fitness” sau “mixtă romană”, tot așa, crocantă.
Îngrașă?
Totul depinde de cantități. În salate însă trebuie să avem grijă la ulei sau celelalte surse de grăsime, e cam greu să pui atât de mulți fulgi de porumb încât să îngrase. Folosesc ton la borcan, în ulei de măsline, pe care îl scurg foarte bine.
Fulgii de porumb sunt deja sărați, la fel și tonul, deci trebuie să avem grijă la sarea adăugată separat. Cele mai multe variante de fulgi de porumb de pe piață au acum și extract de malț, care oferă gustul savuros, prin glutamatul conținut. Deci atenție mărită la etichete pentru cei care vor să elimine glutenul și glutamatul din dietă.
Precizare despre boabele de porumb de la borcan sau conservă: putem alege fără zahăr adăugat. Denumirea de “porumb dulce” se referă la soiul porumbului și la momentul recoltării, nu neapărat la faptul că ar avea zahăr adăugat. Chiar și dacă ar avea zahăr adăugat, cantitatea care ajunge efectiv în boabe este infimă, irelevantă în contextul unei diete sănătoase.