Mâncare de quinoa cu ciuperci
Mâncare de quinoa cu ciuperci și ras el hanout
O mâncare de quinoa cu ciuperci este o idee foarte bună pentru post sau chiar pentru o garnitură la pește sau carne.
Ingredientele:
Quinoa, o pseudocereală cu un aport ceva mai mare de proteine decât cerealele obișnuite. Procedura corectă pentru gătit este: înmuitată câteva minute, spălată bine, înmuiată din nou și abia apoi fiartă. Astfel se face dulce (se elimină saponinele de pe suprafața boabelor) și fragedă. Totuși, este foarte sensibilă, atenție la timpul de fierbere, vrem să fie “pătrunsă”, dar nu “explodată”. Poate fi folosit și un orez de calitate, caz în care putem adăuga și niște linte.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30642475/
Noi folosim quinoa gata preparată, pentru economie de timp. Pentru că la d’aucy conservele nu au BPA sau BPS ele sunt sigure pentru toată lumea. Nu conțin conservanți sau alți aditivi chimici, fiind facute cu metoda “al vapore”. Le puteți comanda pe emag dacă magazinul dumneavoastră preferat nu vrea să le aducă. Click pe imaginea de mai jos pentru detalii. Tot acolo puteți găsi porumb bio la borcan, năut, fasole roșie etc. Îți vin direct la ușă și economisești timp și energie.
Ciupercile albe (champignons) au și ele un beneficiu deosebit: efectul antiestrogenic. Pentru cine ține post sau urmează o dietă vegană, au și un oarecare aport de proteine, relativ mic în valoare absolută (dar mai bun decât legumele). Totuși, raportat la calorii, proteinele sunt mai concentrate decât în multe alimente, fiind o sursă excelentă.
Au nenumărate avantaje: în slăbire, în bolile inflamatorii, pentru imunitate, pentru colesterol, pentru flora intestinala (au efect probiotic).
Spanacul este binecunoscut, aici noi am folosit frunze tinere, care pot fi incluse direct în mâncare. Pentru frunzele mari, mature, este necesară opărirea și aruncarea apei, pentru reducerea conținutului de acid oxalic. Acidul oxalic poate fi implicat în formarea pietrelor la rinichi și este el însuși toxic în cantități mari. Tot pentru economie de timp alegem varianta gata spălată de la Eisberg. Aceste salate respectă norme foarte stricte de calitate și trasabilitate, fiind verificate periodic. Le găsim în supermarketuri, iar dacă nu sunt în magazinul de unde facem cumpărăturile putem cere să se aducă: căutăm șeful de raion sau de magazin și ne exprimăm această dorință.
Condimentele vor fi usturoiul, uleiul de măsline și ras el hanout. Am găsit ras el hanout la Lidl, este un condiment nord-african (marocan, tunisian, algerian) care va da o aromă deosebită rețetei noastre. Compoziția lui poate să difere, dar este considerat cel mai bun condiment în zonele respective.
Modalitate de preparare
Punem puțin ulei într-un vas de gătit și aromatizăm cu usturoi (eu prefer să îl strivesc, dar poate fi folosit și tocat sau căței întregi). Adăugăm rad el hanout și călim ușor ciupercile, apoi adăugăm spanacul și quinoa din conservă sau fiartă în prealabil. Uleiul de măsline are rolul de a pune în valoare aromele ingredientelor.
Ca pentru orice rețetă pe care vi-o propun, pentru această mâncare de quinoa cu ciuperci cantitățile sunt la alegere. Fiecare își poate pune mai mult din ce îi place sau din ce are. După ce testezi mai multe variante poți ajunge la o formulă proprie, care să îți satisfacă poftele și necesarul nutrițional.