Spanac
Spanac
Spanac ul este, cu siguranță, un „super aliment”. Vine cu nenumărate beneficii pentru sănătate dar cu foarte puține calorii. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, a creierului, reduce riscul de diabet, are efect antioxidant, antiinflamator, ajută performanța sportivă, programele de slăbire, furnizează canități mari de vitamina K, beta-caroten (pro-vitamina A), mangan, folat, magneziu, fier.
Magneziul contrabalansează excesul de calciu adus, de obicei, de lactate, iată de ce o salată de spanac și brânză este o idee bună pentru seară. Click pe imagine pentru detalii despre rețetă.
Antistress
Pentru cei care se văd prinși în „rat-race”, cu prea multă muncă și prea puțină viață, există o altă veste bună: spanacul face șoriceii mai fericiți, după cum demonstrează acest studiu din 2018!
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30384468/
Cardiovascular
Atât prin stimularea oxidului nitric dar și prin aportul de antioxidanți, spanacul contribuie la menținerea flexibilității vaselor de sânge și previne hipertensiunea arterială.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26251834/
Deci o omletă cu porumb și spanac este binevenită ca mic dejun, află din articolul-rețetă (click pe imaginea de mai jos) de ce nu este cazul să îți faci griji în legătură cu colesterolul.
Fier
Încă un argument pentru a pune o salată lângă fiecare friptură: fierul din spanac se asimilează mai bine când avem această combinație. Iar antioxidanții din spanac reduc formarea de compuși toxici din carne.
https://academic.oup.com/jn/article-abstract/44/3/383/4727580
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12224427/
Performanță sportivă
Este nelipsit din meniul sportivilor de performanță. Al celor inteligenți, desigur. Este una dintre cele mai bune surse de magneziu dar reduce stress-ul oxidativ și vine cu un potențial alcalinizant, dovedit util în refacere și performanță. Efectul vasodilatator intră și aici în acțiune, nu doar pentru creșterea potenței sexuale și prevenirea bolilor cardiovasculare.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24921623/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27768510/
Sațietate- slăbire-diabet
Toată lumea știe că salatele sunt bune pentru slăbire. Dar spanacul are un avantaj suplimentar: mărește senzația de sațietate și prin intermediul neurotransmițătorilor, nu doar prin volum. Prin complexul de fibre, antioxidanți și fitonutrienți ajută și la reducerea impactului glicemic al alimentelor, fiind util în prevenirea și controlul diabetului.
O formă ieftină și ușor de inclus în meniu este la conservă, acestea de la d’aucy (toată gama poate fi comandată pe emag, click pentru lista completă), nu au BPA deci sunt sigure și pentru copii. Cel congelat are nevoie de fierbere, deci va dura ceva mai mult să-l prepari.
Iată o altă rețetă clasică de ochiuri cu spanac, excelentă într-un program de slăbire, click pe imagine pentru detalii. Ouăle vin cu un aport mare de proteine care ajută sațietatea.
Atenție
La persoanele predispuse la calculi renali (pietre la rinichi, cu baza de oxalat) consumul de spanac trebuie să fie redus, în general. Opărirea și aruncarea apei reduc semnificativ cantitatea de oxalat, prezent în cantități mai mari în frunzele mature.
Norocul nostru este că la Eisberg avem frunze tinere de spanac („baby spinach”), ele se pot mânca direct, nu este nevoie să fie opărite sau fierte.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551439/
Click pe imaginea de mai jos pentru a afla ce tip de spanac este de preferat în acest caz și ce alte beneficii are.