Salată cu pui și porumb
Salată cu pui și porumb
Este o salată cu pui, de vară, foarte rapidă și simplă, dar hrănitoare și sănătoasă. Gusturile le dăm prin mai multe metode: marinarea și prepararea puiului cu diverse condimente, folosirea unui dressing natural aromat cu oțet din vin, chimen, coriandru. Vara evităm carnea grasă (deci nu vom mânca nici pielea de pe pui, dacă îl facem întreg, la cuptor) și alte surse dense de grăsimi, cu mici excepții (uleiul de măsline, de exemplu).
Pentru că avem cantiăți mari de carbohidrați din fructe sau “alte alimente” (a se citi “înghețată”, “pizza”, “gogoși”, “dulciuri”, “băuturi răcoritoare), pur și simplu nu mai este loc pentru caloriile pe care le-ar aduce aceste grăsimi.
Ingrediente
Foarte simplu: o salată gata spălată și tăiată, de la Eisberg, un sos natural foarte bun, tot de la ei, un porumb bio la borcan și… puiul. Poate fi făcut special pentru asta, la plită, după ce a fost marinat și condimentat în prealabil. Sau pot fi resturile de la un pui întreg rotisat sau pe care să-l facem acasă, la cuptor. Nu mai este nevoie de sare sau ulei, dressing-ul are tot ce îi trebuie.
Personal exclud pielea, din mai multe motive: calorii în plus, fără nici un rost, grăsimea stochează pesticide și alți contaminanți, suprafața caramelizată, deși gustoasă pentru unii, are și substanțe cu efect cancerigen și generatoare de stress oxidativ. Și… nu îmi place. Nu mi-a plăcut niciodată.
Cantitățile sunt în funcție de necesarul individual: 50-100g de carne deja gătită (care provine din 75-150g de carne crudă), vor furniza 20-30g de proteine, cam cât e nevoie la o masă. Pentru sportivi și persoane cu efort fizic intens merge o cantitate mai mare de porumb (și de ulei). Pentru un regim strict, de tip “low-carb”, punem doar câteva boabe de porumb, pentru gust.