Caloriile goale
Ce sunt caloriile stiti deja.
Sunt o masura a energiei pe care o contin alimentele. Aceasta energie poate fi folosita pentru mentinerea in viata a celulelor, activitatile zilnice, sport, digestia alimentelor sau pot fi depozitate atunci cand se indeplinesc anumite conditii, dintre care cea mai importanta este ca energia din alimente sa fie intr-o cantitate mai mare decat energia pe care corpul o consuma sau o elimina (prin caldura, de exemplu).
Substantele care aduc “calorii” in organism sunt grasimile (9kilocalorii pe gram), alcoolul si poliolii (7kilocalorii pe gram), carbohidratii (4kcal pe gram) si proteinele (4kilocalorii pe gram).
Pentru proteine aceasta masura a energiei nu este relevanta deoarece ele reprezinta ultima sursa de calorii a organismului, el preferand in ordine alcoolul, carbohidratii, grasimile si abia apoi proteinele(aminoacizii).
Metabolizarea (cum foloseste organismul aceste surse de energie) are loc in prezenta altor substante: vitamine, minerale, enzime etc.
Organismul poate produce o parte din aceste substante “ajutatoare” insa nu pe toate si nu usor. Il costa atat energie cat si material genetic. Va voi povesti alta data ce inseamna asta.
Alimentele naturale contin vitaminele, mineralele si o parte din aceste enzime.
Daca sunt procesate, primim doar partea de energie, nu si “ajutorul” pentru “procesare”.
Pentru a compensa corpul nostru face un efort. Efort care se traduce in boli ale omului modern, imbatranire prematura, diverse tulburari digestive sau de alta natura.
Exemple de alimente procesate: faina si alimentele care o contin, zaharul, conservele, produsele pasteurizate la temperaturi inalte, lactatele obtinute industiral(din lapte praf de exemplu), nucile si semintele prajite.
Deci mancand natural, alimente bogate in micronutrienti (vitamine, minerale, enzime) putem preveni bolile si prelungi viata.
Pofta buna!

Cand te referi la alimentele procesate si mentionezi “conserve”, te referi doar la cele de pateu de ficat, soia, etc. sau si la cele cu peste, in formele maruntit si bucati?
De o buna vreme, conservele de ton maruntit in ulei vegetal imi satisfac 30-50% din necesarul zilnic de proteine, si grasimi.
Sunt bucuros ca n-am nimerit vreo “conserva botulinica” pana in prezent!
Spor la treaba si multe realizari !
Sinthyex.
Evident, conservele ce contin amestecuri nu sunt cele mai potrivite deoarece, pentru reducerea costurilor, amestecurile includ cantitati mari din ingrediente de proasta calitate, ieftine, cu valoare biologica mica si o serie de aditivi.
Cele de ton sunt un compromis, evident ca ar fi mai bine sa mancam tonul proaspat, dar asta este imposibil.
Dupa cum s-a precizat ulterior la TV, bacilul respectiv se gaseste oriunde si el nu are cum sa fie IN cutie, deoarece sunt sterilizate la temperaturi inalte in procesul de fabricatie.
Pana la urma consumul de astfel de produse este URIAS, dar cazurile de imbolnavire foarte putine.
Ca alternative ai sa iti cumperi peste de apa dulce, dar si aici pot interveni alte probleme, de la modul cum este crescut pana la faptul ca trebuie preparat si transportat intr-un anumit fel. Deci consum de timp.