Salată de spănăcel cu ficat de cod
Salată cu spănăcel și ficat de cod
Spanacul este o sursă excelentă de vitamina K, o vitamină liposolubilă implicată în coagulare, sistemul osos, aparatul circulator (oferă protecție vaselor de sânge împotriva calcifierii). Din alimente se asimileaza, în general, foarte puțin, motiv pentru care am adăugat sursele de grăsimi sănătoase, care vom ajuta semnificativ.
Pentru că spanacul matur (frunze mari) trebuie gătit (cel puțin opărit și apa aruncată, pentru reducerea cantității de acid oxalic) am ales “baby spanac” de la Eisberg, în care am încredere cu privire la calitate și testare pentru pesticide și alți contaminanți.
Ficatul de cod nu mai are nevoie de nicio prezentare: cea mai bogată sursă de omega 3 utili pentru creier, sistemul nervos, combaterea inflamației, prevenția bolilor cardiovasculare, imunitate, refacerea sportivilor etc. Se găsește la conservă (în alte țări și proaspăt), eu prefer să scurg uleiul din ea și să folosesc doar conținutul solid.
Pentru cine nu mănâncă pește, suplimentarea cu omega 3 o consider practic obligatorie. Deși este o discuție foarte complexă (și sterilă, în final) despre cum poate organismul uman, prin elongaze, să sintetizeze EPA și DHA din ALNA (omega 3 care se găsește în plante), acest lucru se realizează într-o proporție foarte mică, în special la bărbați. Click pe imaginea de mai jos pentru un supliment de calitate foarte bună, la un preț corect.
Semințele de floarea soarelui conțin lecitină, care acționează sinergic cu omega 3 și vitamina K. De asemenea, sunt foarte bogate în minerale, proteine, fibre, vitamine din grupul B. Evident, vor fi crude. Pentru cine nu mănâncă ficat de cod pot fi folosite într-o cantitate mai mare, eventual împreună cu semințe de cânepă.
Salata din îmagine este “low-carb” (chiar “keto”) dar poate fi dusă spre alte proporții de macronutrienți prin simpla adăugare a surselor de proteine (vegetale sau animale) și/sau carbohidrați (porumb, quinoa etc.).