Mâncare de năut cu pui și orez sălbatic
Mâncare de năut cu pui și orez sălbatic
Pieptul e pui cu orez este mâncarea “tradițională” a sportivilor care au grijă de dieta lor. Pentru că este foarte simplu de făcut și “curată”, fără calorii ascunse: puiul vine cu proteinele (și ceva grăsimi), orezul vine cu carbohidrații (complecși).
Totuși, am îmbunătățit rețeta și am “ascuns” câteva ingrediente în plus. Am adăugat năut, pentru un aport suplimentar de fibre și proteine de origine vegetală, cu efect alcalinizant. Am ales un orez sălbatic (de fapt, un amestec, așa cum se găsește în supermarket, la un preț rezonabil). Tot pentru un plus de fibre. Dar puteți folosi și un orez obișnuit, sunt suficiente fibre în năut.
Pentru partea de legume am folosit ardei kapia (sursă de vitamina C) și roșii (eventual suc de casă), pentru licopen (antioxidant). Roșiile vin și cu savoare (gustul “umami”).
Este foarte ușor de adaptat ca rețetă de post (vegană): înlocuim puiul cu mai mult năut. Deci putem avea năut cu pui sau pui cu năut.
Este foarte ușor de adaptat și pentru low-carb: mai puțin orez sau chiar deloc. Acum devine și o cină foarte gustoasă, potrivită pentru regimurile de slăbire. Pieptul de pui este bogat în triptofan, un aminoacid care este precursor al serotoninei. Serotonina este un neurotransmițător care dă satisfacție și calm.
Mod de preparare:
Pieptul de pui: se taie cuburi și apoi se marinează în condimentele preferate. Aici eu recomand ras el hanout sau ceva similar, se combina foarte bine cu năutul.
Legumele: le tăiem cubulețe și le tragem la tigaie cu apă, ulei de măsline, sare, condimentele preferate, merg și ceapa, usturoiul.
Se adaută pieptul de pui marinat (cu tot cu marinadă) și, la final, când sunt aproape făcute, năutul. Pentru simplitate și calitate eu folosesc conservele de la d’aucy (borcan sau cutie fără BPA). Click aici pentru a comanda direct pe freshful.ro acest năut fără aditivi.
Orez sălbatic:
Punem orezul la fiert (de preferat într-un aparat care se ocupă singur de asta). Toate multicooker-ele de la Heinner pe care le avem funcționează și cu program special de făcut orez, ba chiar au și un accesoriu special (să nu se lipească). Astfel vei avea orezul făcut perfect, de fiecare dată. Pentru a fi mai moale (umed) poți folosi mai multă apă sau poți înmuia orezul după spălare.
Click pentru imaginea de mai sus pentru oferta la multicooker. Funcționează și ca vas sub presiune, poți face orice în el. Inclusiv năutul, dacă pornești de la năut uscat.