Salată cu somon la cuptor
Salată cu somon la cuptor
Această salată poate fi ea singură garnitură sau poate însoți o sursă de carbohidrați (aici quinoa), pe lângă pește. Se prepară suficient de rapid, cât se marinează și se coace somonul putem pregăti restul ingredientelor și aranja masa.
Somon marinat, la cuptor
Am marinat somonul într-o marinadă compusă din: ulei de măsline, zeamă de lămâie, sos de soia, usturoi, semințe de fenicul (măcinate). Nu mai are nevoie de sare, sosul de soia fiind destul de sărat. Se formează o crustă frumoasă, cu o aparentă caramelizare, chiar și la temperaturi mici. Gustul este delicios, sosul de soia vine cu “umami”, savoarea dată de glutamat.
Este una dintre situațiile când glutamatul este în regulă (dacă nu ai sensibilitate la el), pentru că el pune în valoare gustul alimentelor sănătoase, nu acoperă calitatea slabă a unor ingrediente de tip “calorii goale”.
Salata chef, “din pungă direct în farfurie” are, pe lângă frunze, sfeclă roșie și semințe de dovleac. Pentru garnitură am mers pe soluția rapidă: quinoa “al vapore” de la d’aucy (conservă fără BPA), foarte gustoasă, gătită deja perfect.
Câteva roșii cherry (par cele mai gustoase iarna) completează rețeta. Ele pot fi tăiate și gătite cu puțin ulei de măsline, apoi amestecate cu quinoa, dacă vrem să fie o rețetă mai “caldă”.
Pentru o astfel de salată cu somon este foarte importantă calitatea peștelui, mergem pe un file de somon sălbatic. El se găsește, în general, congelat. Sau alegem un somon de crescătorie, dar de calitate, adică fără prea multă grăsime.