Revenire după Paște și start la sezonul de grătar
Dezumflarea după excese
Vestea bună este că aceste kilograme puse cu ocazia Paștelui sau a mini-vacanțelor se dau jos cel mai ușor. Ele sunt, în mare parte, apă reținută, conținut intestinal, plusul de carbohidrați (pentru cei care înainte țineau regimuri “low-carb”).
Pe primul loc este (re)hidratarea. Este o metodă bună pentru a elimina excesul de sare, acid uric și tot felul de alte probleme acumulate “pe traseu”. Apoi vine alimentația: revenim la nutriția sănătoasă, dar cu mai puține calorii (deci fără granituri, dulciuri), cu accent pe proteine slabe (pui, pește) și legume (salate).
Puțină mișcare
Pe lângă cele câteva kilograme mai este și distensia abdominală. Adică burta umflată. Pentru ea avem exercițiile specifice: abdomene, ridicări de genunchi din atârnat. Și… cardio. Se începe ușor în primele săptămâni, dacă am avut pauză. Sub nicio formă nu se reintră în antrenamente tari, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Este nevoie de timp pentru ca organismul să își revină. Forțarea înseamnă risc crescut de accidentări. Și nu vrem accidentări.
Grătarele de 1 mai
Fie că va fi la iarbă verde, fie că îl facem acasă, grătarul de 1 Mai pare să devină “tradiție”. Sunt câteva lucruri simple de care trebuie să ținem cont pentru a face această tradiție una mai sănătoasă: alegem, pe cât posibil, carne “macră”, pe care o marinăm, apoi o frigem (cât mai puțin fum) și avem grijă să nu se ardă.
Circulă prea multe mituri despre fripturi, este timpul să demontăm unul dintre ele. Realitatea este că fripturile nu îngrașă. Pot avea alte efecte negative dacă sunt mâncate în cantități industriale dar de îngrășat nu îngrașă. Grosul caloriilor vine mai degrabă din garnituri, băuturi “răcoritoare”, dulciuri, alcool. Nu din carne, fie ea și grasă (mare parte din grăsime se scurge, nu ajunge în farfurie). Contează foarte mult cu ce o asociem.
Cu ce asociem carnea la grătar?
Întotdeauna vom asocia carnea cu o salată, pentru un aport crescut de antioxidanți și fibre. Trecerea de la primăvară la vară o facem cu cât mai multe salate și verdețuri. Oțetul are câteva studii științifice în sprijinul său, pentru că reduce din riscurile asociate consumului excesiv de carne.
Îmi comand direct salatele tot de pe Freshful, evident, prefer Eisberg, dar au o gamă variată din care putem alege. Gata spălate și tăiate, sunt perfecte inclusiv pentru deplasările în aer liber.
Micii trebuie și ei aleși cu atenție: să fie proaspeți, cu cât mai puțini aditivi (sau deloc). Eu prefer o combinație de vită și oaie. În mod cert ei cer pâine și muștar, deci aș merge spre o pâine cu maia și un muștar artizanal, mai aromat.
Pâinea cu maia “My Maia by Freshful” (click pentru lista de produse) este coaptă zilnic în brutăria proprie, am comandat și eu de câteva ori, vine proaspătă și ține foarte bine.
Sezonul de grătar continuă și după 1 mai, deci m-am bucurat să văd pe Freshful.ro o secțiune specială (click pe link sau pe imaginea de mai jos pentru lista de produse), dedicată, care se numește chiar așa: “Sezonul de grătar“.
Găsim toate tipurile de carne și preparate specifice gata de a fi puse “pe foc”, inclusiv bio sau de la mici producători și producători români. Mi-au atras atenția frigăruile de oaie, marinate și cârnații de vită Black Angus (pe care eu îi fac la cuptor sau la Air Fryer).
Siguranță și prospețime Freshful
Este bine că la Freshful by eMAG alimentele sunt livrate cu mașini frigorifice, deci este menținut lanțul de frig, astfel se păstrează prospețimea și este redus riscul de alterare. Altfel, eu când mă duceam la cumpărături “pe stil vechi”, în supermarket, aveam o sacoșă termoizolantă. Vara, mai ales în mașinile personale care stau în soare, temperaturile cresc cu mult peste cele indicate pentru păstrarea cărnii.