Energie: proteine
Proteinele, 4kcal pe gram
Sunt, de fapt, principalul material de constructie. Aminoacizii(partile componente ale proteinelor) se gasesc peste tot in organism, fiind folositi la sinteza de proteine proprii corpului nostru, de la firul de par la muschi si de la enzime la unii hormoni.
Desi sunt preferate de cele mai multe ori in fata grasimilor, proteinele nu sunt cea mai buna sursa de energie. Partile negative ale folosirii proteinelor ca sursa de energie(cand sunt consumate in cantiati mari, in lipsa carbohidratilor) sunt costurile financiare ridicate(un gram de proteina este mult mai scump decat un gram de carbohidrati sau grasimi), toxicitatea, obisnuirea corpulu cu descompunerea proteinelor, care poate continua si cu proteinele din muschii sau oasele tale, atunci cand are nevoie de energie si nu mananci suficient(intr-un program de slabire).
Proteinele(aminoacizii) nu pot fi stocate in cantitati mari, deci trebuie sa fie prezernte in mod constant in dieta. De asemenea, asimilarea lor este limitata si nu pot fi utilizate rapid, de aceea excese de genul 50g de proteina dupa antrenament(sau mai rau, inainte) si 300g de carne la o masa nu sunt numai inutile ci si daunatoare.
Si proteinele trebuie sa vina din surse diverse si cat mai curate. Proteinele de origine animala: carne, peste, organe, ou integral, lactate fermentate, icre au cea mai mare valoare biologica si sunt utilizate mai bine decat proteinele vegetale. Proteinele vegetale provin din leguminoase(mazare, fasole, naut), nuci, seminte, alune, cereale, ciuperci.
Suplimentele cu proteine si aminoacizi pot fi foarte utile, insa folosite in stransa legatura cu dieta, obiectivele si necesitatile personale.
Maine: despre grasimi.
Vad ca mentionezi icre. Ce produs folosesti mai exact? Eu nu am gasit niciun fel de icre care sa nu aiba trecut pe ambalaj minim vreo 5 E-uri.
Ma refeream la icrele proaspete, nu la “salata de icre” gata preparata.
Pingback:Energie | GetFIT