În ce ordine mâncăm?
În ce ordine mâncăm?
Este o întrebare foarte interesantă, pentru că cei mai mulți oameni au impresia că nu contează, oricum mâncarea se amestecă în stomac. Da, se amestecă și da, pancreasul “aruncă” în joc toate tipurile de enzime deodată. Ba chiar și vezica biliară vine cu partea ei de “muncă”, pentru digestia finală a grăsimilor.
Totuși, alimentele pe care noi le mâncăm au nevoie de pH și enzime diferite pentru a se digera optim. De asemenea, ele au un impact diferit asupra glicemiei, sațietății, microbiomului (florei intestinale).
Am pornit de la fiziologie, am aplicat logica, apoi am testat cu foarte multe persoane în ultimii 10-15 ani. Rezultatul este o necesitate a temporizării ingestiei diferitelor grupe alimentare. Aduce mare parte dintre beneficiile dietei disociate dar putem mânca toate alimentele la aceeași masă. Dar în ordinea corectă pentru obiectivele noastre.
Slăbire, controlul apetitului, energie, anti-aging
Ordinea este așa:
Carnea, peștele (sau sursele de proteine): primele. De ce? Au nevoie de nivelul maxim de acid din stomac pentru ca digestia să înceapă bine. Deși acidul pare personajul negativ atunci când vine în sus (boala de reflux) el este esențial în digestie.
Salatele, frunzele, legumele: locul doi. Pentru că deja digestia cărnii a fost activată și acum se poate “tampona” acidul fără a afecta digestia.
Garnitura de carbohidrați (orez, paste, cartofi, porumb etc.): ultimele. Deja fibrele din salate și legume sunt “pe traseu” iar împreună cu sursa de acid din salată (oțet, lămâie) vor reduce seminificativ impactul glicemic și insulinic. Un lucru absolut esențial pentru a preveni “bolile omului modern”.
Bineînțeles, în final contează și cantitățile totale, modul de preparare, masticația. Dar această metodă îți permite să reduci balonările, să controlezi mai bine caloriile (să mănânci mai puțin) și să ai un tranzit intestinal optim.
Creștere în masă musculară, recuperare după antrenament
Sursa de proteine rămâne prima dar vom inversa “garnitura”: întâi carbohidrații, pentru a reface rapid nivelul de glicogen din mușchi și a da un “insulin spike” de care mușchii au nevoie pentru a crește mai rapid. Simplu. De asemenea, cantitatea totală de calorii este mai ușor de crescut așa, pentru că stomacul încă nu este plin.
Alte situații
Pentru gustări, cantități mici de mâncare sau pentru persoane care nu au probleme de digestie sau de greutate lucrurile pot rămâne ca și până acum: mănânci orice, oricum, oricand. Dacă îți fac bine.
Salată cu pui și porumb
Aici avem o salată clasică de pui cu porumb. Am avut piept de pui marinat și făcut la cuptor rămas din seara precedentă, l-am pus pe un pat de salată iceberg de la Eisberg (gata spălată și tăiată) și am adăugat puțin ardei și porumb. Merge cu oțet cel mai bine, în opinia mea. Dar poți alege și altă sursă de acid. Sau deloc.
Porumbul este o sursă bună de carbohidrați complecși, din punctul meu de vedere peste orez sau grâu (paste). Dar avantajul lui este că forma concentrată (mămăliga) poate fi alternată cu boabele fierte. Dacă pui în salate câteva boabe (cum sunt acestea, “al vapore” de la d’aucy) impactul asupra gustului este foarte benefic. Dar asupra caloriilor, neglijabil.
Chiar și când avem o astfel de salată sau mâncăm la restaurant putem respecta regulile: alegem întâi carnea, apoi mâncăm restul.