Salată de vară
Salată de vară
Salata clasică de vară românească trebuie să includă castraveți și rosii. Dar, în loc de brânză, ca sursă de proteine am folosit o variantă vegetală: fasole cu bob mare. Și semințe de susan. Semințele de susan au foarte multe beneficii, dar cele mai importante sunt protecția vaselor de sânge și reglarea (creșterea) nivelului de testosteron. Foarte important pentru bărbați în toate anotimpurile. Dacă vor să mai fie bărbați.
Ingrediente
Am pus ce mi-a atras privirea: roșii, castraveți, ceapă roșie, semințe de susan, fasole albă cu bob mare, oțet balsamic, parmezan. Opțional putem avea și puțin ulei de măsline, sare, piper, alte condimente.
Vreau să mănânc pe cât posibil natural, local și în sezon. Însă am încredere doar în lanțurile de aprovizionare verificate, nu în oricine. Deci, pe primu loc grădinile părinților, apoi oameni pe care îi cu nosc personal și cel mai des… magazinele.
De ce magazinele? Pentru că acum avem și multe produse românești de la mici producători, inclusiv bio (roșiile din rețetă au fost bio- agricultură ecologică certificată). Verificate. Deci siguranță mult mai mare, păstrare în condiții optime. Și multe oferte de tip “preț avantajos” sau “save me” (click pentru detalii).
Verdeața este și ea foarte importantă, vara trebuie să profităm de toate frunzele pe care natura ni le oferă. Pentru seară putem adăuga și ceapă, usturoi. Fasolea cu bob mare are o textură deosebită, iar această variantă “al vapore” de la d’aucy poate fi inclusă direct în salată. Găsește și ea tot la Freshful by eMAG (click pentru a vedea ofertele).
Deci am comandat ingredientele și iată ce salată de vară a ieșit.
Dacă vrem și mai multă savoare atunci mergrem spre un oțet balsamic și puțin parmezan. Pentru cei care nu fac diferența între parmezan și telemeaua de oaie: parmezanul este o brânză din lapte crud de vacă, maturată mai multe luni sau chiar ani. Acest lucru permite transformarea proteinelor din lapte în peptide și chiar descompunerea în aminoacizi liberi (tirozină), care dau gustul specific, “umami”. Astfel ne permitem să folosim o cantitate foarte mică, deci mai puține calorii, mai puțină sare și evitarea excesului de calciu. Și telemeaua de oaie are calitățile ei și poate fi folosită, dar tot așa, cu grijă la cantități.