Salată la pungă
Salată la pungă
Salata la pungă este o soluție pentru deplasări și chiar pentru “pachețel”, alternativă pentru salatele “la borcan”, mai greu de transportat și de unde rămânem cu borcanul, care este mai greu, trebuie și el spălat, protejat să nu se spargă. Mai ales când plec la drum lung (vacanță) prefer să am cu mine și alimente sănătoase, măcar pentru o zi. Folosesc o geantă termoizolantă și pachetele “congelate” cu o zi înainte, țin foarte bine.
Ce salate aleg?
În general folosesc pentru partea de frunze multe salate gata spălate și tăiate, după sistemul “din pungă direct în farfurie”. Pentru asta am ales cu mulți ani în urmă calitatea și siguranța, salatele de la Eisberg România. Am făcut și vizite la fabrică, ce mă interesează este trasabiliatatea începând cu semințele, testările produselor, lanțul de frig, siguranța alimentară. Nu au existat niciodată probleme cu contaminări deci pot da fără grijă și copilului.
Dar este nevoie de ceva mai mult decât de frunze. Acasă vor fi pește, carne, proteine vegetale (fasole, năut). Pe drum însă merg spre legume diverse.
Avem deci fibre, antioxidanți, grăsimi sănătoase, carbohidrați “lenți”, care să dea energie pentru mai multe ore, fără “căderi” și somnolență, cum se întâmplă la mesele foarte dense nutritiv (în special în proteine și carbohidrați). Excesul de proteine este un factor foarte important (în special când provin din carne) pentru lipsa de energie și diminuarea atenției. Eu fiind obișnuit cu grăsimile sănătoase, nu am probleme dacă le includ chiar și în cantități mari în aceste rețete.
Legumele
Am comandat câteva tipuri de legume locale (roșii, ardei, vinete, dovlecei) și de sezon de la Freshful by eMAG, tot pentru economie de timp. Am profitat de secținea “Save Me” și le-am luat la reducere, chiar la jumătate de preț. Aveau și avocado “ready to eat” (gata copt) așa că l-am folosit ca sursă de grăsimi sănătoase. Am pus și puțin porumb, pentru energie. Pentru cine vrea un adaos de proteine aș alege tot o variantă vegetală, cum este fasolea roșie “al vapore” de la d’aucy (conservă fără BPA).
Cum le-am gătit?
Pentru a ține mai mult am preferat friteuza fără ulei (air fryer), am tăiat legumele felii, le-am stropit cu puțin ulei de măsline, sos de soia și lămâie, apoi le-am copt. Această coacere dă un gust foarte bun, “sigilează” legumele și reduce conținutul de apă. Astfel ele vor rămâne foarte gustoase și nu se vor înmuia prea tare chiar și după o zi ținute în geanta frigorifică.
Cum rămâne cu plasticul?
Avem două aspecte: contactul plasticului cu mâncarea și reciclarea ambalajelor.
Pentru alimentele reci nu există problema ambalajelor care să se “scurgă” în alimente. Acea problemă poate să apară la expunerea la temperaturi mari sau la soare pentru perioade lungi de timp. Nu este cazul aici. O astfel de salată la pungă nu este un pericol nici pentru sănătate nici pentru mediu.
Ambalajele se refolosesc sau se pun colectează selectiv, doar nu ne forțează cineva să le aruncăm în natură.