Alimente fără gluten
Alimente fără gluten
Din ce în ce mai mulți oameni intră în diete fără gluten sau doar în polemica publică privind oportunitatea eliminării glutenului din alimentație. Dincolo de cei cu boală celiacă, unde glutenul trebuie pur și simplu eliminat, restul oamenilor pot observa beneficii atunci când îl reduc sau exclud din alimentație. Despre și pentru această categorie de persoane este acest articol.
Acum putem găsi în magazine alimente certificate fără gluten (click pentru lista de produse), pentru ca și suferinzii de boală celiacă sau alte afecțiuni cauzate de gluten să se poată bucura de diverse rețete și preparate care l-ar fi putut conține. Există pâine fără gluten, diverse mixuri pentru produse de panificație, înlocuitorii ai făinii sau pastelor.
Ce este glutenul și unde se găsește?
Glutenul este o proteină prezentă în grâu, orz, secară și câteodată în ovăz. Este cel care dă textura specifică pâinii, fiind vâsco-elastic și lipicios. La rândul lui, este compus din mai multe tipuri de proteine, principalele fiind gliadina și glutenina. Semnificația prezenței glutenului în diversele alimente este dată de reacția unor oameni la acest complex de proteine, de la una imunologică severă (1-2% din populație) până la unele mai ușoare, aproximativ 10-13% din populație. Interesant este că aceste procente sunt prezente și la tipologiile genetice din zonele unde grâul a fost inițial cultivat, deci nu a apărut o “adaptare” generală pentru el.
Deci cam toate alimentele sunt “fără gluten”, cu excepția cerealelor menționate. În alimentele obișnuite poate fi găsit în orice combinație unde gâul și derivatele sale sunt prezente, ca ingredient intenționat sau accidental.
Pâinea
Pentru pâine se pare că intervin diferențe în funcție de tipul de grâu folosit. Grâul dur, spelta sau alte variante sunt mai bine tolerate. De asemenea, pâinea cu maia (click pentru detalii), dospită un timp mai îndelungat ar fi și ea mai bună decât cea “industrială”. Totuși, aceste diferențe încă nu au în spate o bază științifică serioasă ci, mai degrabă, experiențele personale. Dar ele sunt cele care contează, de fapt.
Noi folosim în casă diverse variante de pâine fără gluten și paste fără gluten pentru că unul dintre membrii familiei are o contraindicație medicală. Așa am observat că le este mai bine tuturor reducând glutenul. Ne este foarte ușor pentru că de unde comandăm noi (Freshful by eMAG) există o variatete mare de alimente fără gluten. Chiar și o pâine din semințe, foarte sățioasă.
Cum știm dacă este cazul să urmăm o dietă fără gluten?
Dincolo de analizele medicale și testările de laborator se poate face un test simplu. Dacă ai diverse probleme digestive (balonări, constipații, arsuri) sau chiar neurologice (“brain fog”, somnolență), dermatologice (eczeme, alergii), cu greutatea sau de altă natură și suspectezi glutenul îl elimini câteva săptămâni și observi efectele. Dacă simptomele dispar sau se reduc, atunci poate că este cazul să menții această restricție. Dacă ești la fel ca înainte atunci poate că poți reintroduce glutenul și te poți bucura de calitățile lui.
Poate să fie periculoasă o dietă fără gluten?
Evident că nu, cea mai mare parte a populației globului s-a hrănit fără gluten timp de sute de mii de ani. Legumele, fructele, leguminoasele, rădăcinoasele, frunzele, carnea, ouăle, lactatele, ciupercile, chiar și cerealele (porumb, orez) și pseudocereale (hrișcă, quinoa, mei) nu au gluten.
Povestea cu “dacă nu mănânci gluten atunci mănânci orez cu arsenic și e mai rău” mi se pare prea trasă de păr încât să merite o discuție. Indiferent dacă mănânci sau nu gluten, alegerile pot fi sănătoase și te poți bucura de savoarea alimentelor, chiar și a pâinii.