Rețetă de Pavlova mai dietetică
Rețetă de Pavlova
M-am inspirat pentru această rețetă de la doamna Laura Laurențiu, care are și povești frumoase la rețete, dar am adaptat puțin la stilul meu. Prăjitura a câștigat concursul nostru Freshful by eMAG de pe pagina de fani pe Facebook. Am ales-o pentru simplul motiv că îmi era poftă de câțiva ani (mâncasem la Foa ultima dată) și nu apucasem să mănânc decât în urmă cu câteva zile.
Partea interesantă este că deși Australia și Noua Zeelandă își dispută paternitatea acestei rețete, ea este una de… Crăciun. Da, pentru că acolo Crăciunul este în mijlocul verii, deci au toate ingredientele la îndemână. Mă refer aici la fructe: căpșune, kiwi, fructul pasiunii. Că ouă și frișcă mai avem și noi. Deci am comandat pe Freshful ingredientele și m-am pus pe treabă.
Ingrediente
Lista de cumpărături (pentru 2-4 porții):
- 4 albușuri proaspete
- 100 de grame de zahăr pudră
- extract de vanilie
- lime
- 600 de grame de frișcă lichidă sau câteva tuburi de frișcă
- 250g de căpșune, kiwi, fructul pasiunii
Cantitatea de zahăr poate fi ajustată în funcție de preferință, însă la bezea este nevoie de el pentru textură. La frișcă merge poate și un îndulcitor non-caloric de tip stevia.
“Bezeaua”
Aici trebuie mare grijă, ca stabilizatori se pot folosi amidon și un acid (eu am pus zeamă de lime dar se mai poate pune și un oțet neutru). Totuși, copil fiind, făceam bezele de tip “piatră” mai tot timpul, fiind o rețetă simplă pentru noi.
Aici secretul este să o coacem la o temperatură scăzută (120-140 de grade), 40-60 de minute. Originalul este moale la interior, dar până la urmă dacă preferăm mai uscată (crocantă) e alegerea noastră. La fel, dacă o lăsăm mai mult timp după “asamblare” crusta se mai inmoaie de la umiditatea din frișcă sau piure-ul de fructe.
Frișca
Sfatul meu este să luați direct frișcă la tub, nu merită efortul să o batem pe cont propriu, decât poate dacă dorim să adăugăm o aromă, cum ar fi cea de mango, cu puțin sirop sau piure.
Fructele
Eu am ales varianta originală: căpșune, kiwi, fructul pasiunii. Dacă tot am văzut și un mix cu afine, am comandat o cutie și am adăugat câteva. Din fructul pasiunii am făcut un sirop/reducție, pentru o aromă deosebită și un gust acrișor, care completează foarte bine restul rețetei.
Aceasta este și ordinea în care se face: baza de “bezea”, frișcă, fructe. Este ușoară, gustoasă, ba chiar mai bogată în proteine și cu mai puține calorii decât alte deserturi.