Are rost să ții post?
Are rost să ții post?
Postul religios este aste o situație cu totul specială, cu o latură spirituală importantă, ghidată de un duhovnic. Pentru cei mai mulți dintre noi postul poate avea și alte beneficii dacă îl ținem corect, măcar din punct de vedere alimentar. Mă refer aici chiar și la postul intermitent. Este vorba despre reeducarea gustului și a obiceiurilor alimentare. Dar și un test de disciplină personală. Abstinența ocazională îți va îmbunătăți capacitatea de a face alegerile corecte și pe viitor.
Cine beneficiază cel mai mult?
Interesant este că de post ar beneficia cel mai mult tocmai cei care nu sunt dispuși să îl țină. Și este valabil în orice perioadă, nu doar în timpul posturilor religioase. Studiile științifice arată că întroducerea în dietă a anumitor alimente vegetale poate ajuta starea de sănătatea și chiar prelungi viața, în anumite situații. Deci, mai ales dacă faci exces de alimente de origine animală (în special carne și lactate) este o idee bună să ai, din când în când, zile de post.
O dietă vegetală poate avea, în principiu, mai puține substanțe toxice decât o dietă cu cantități mari de alimente de origine animală, mai ales dacă sunt preparate la temperaturi mari. Poate avea și cantități mai mari de vitamine, antioxidanți. Fiecare plantă sau aliment vine cu beneficii și riscuri diferite.
Alegerile corecte
Zahărul, făina, uleiurile vegetale sunt și ele permise în postul religios. Totuși, dulciurile, prăjelile și produsele de patiserie nu sunt sănătoase. De aceea este important să urmărim fondul postului (curățare, abținere) și nu doar forma (excluderea alimentelor de origine animală). Aceste alegeri este bine să le facem în orice zi, nu doar dacă este post. Un exemplu simplu: poți înlocui proteinele animale (carne, brânză) cu surse vegetale (linte, năut), la câte o masă. Poți mânca un fruct în loc de o prăjitură.
Sursele de proteine vegetale (fasole de diverse tipuri, năut, mazăre, linte, soia) se găsesc și gata preparate, cum ar fi conservele fără BPA de la d’aucy pe care eu le folosesc în rețetele mele. Fiind gata fierte (fără conservanți) sunt ușor de inclus în mâncăruri, salate, supe etc.
Atenție!
Ideea postului este să îți fie mai bine, nu mai rău. Deci orice persoană cu probleme de sănătate ar trebui să aibă acordul medicului atunci când face orice modificare semnificativă în dietă/stilul de viață. Da, este greu să găsim medici buni, care să aibă și disponibilitatea să ne trateze individual, dar, cu puțin efort, îi putem găsi și putem avea o relație bună cu ei. Deci nu vorbim aici despre medicii de pe instagram, care au ca singur scop căpătuiala și publicitatea pe bază de ce este “trendy”. Sfaturile generale, care prind la oamenii mai puțin educați și informați nu pot înlocui relația cu specialistul adevărat.